ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής - Κασουλίδης: Αν η Τουρκία άρει τα εμπόδια στο Κυπριακό, θα ενισχύσουμε την καλή γειτονία

Τριμερής - Κασουλίδης: Αν η Τουρκία άρει τα εμπόδια στο Κυπριακό, θα ενισχύσουμε την καλή γειτονία
«Είναι συνεπής η θέση μας ότι τη στιγμή που θα άρει η Τουρκία τα εμπόδια για την επίλυση του Κυπριακού θα μπορέσουμε και θα προχωρήσουμε σε ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας που θα ωφελήσουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», σημειώνει. INTIME NEWS

Την ετοιμότητα της Κύπρου να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που σκοπό έχει την αποκατάσταση των σχέσεων καλής γειτονίας των κρατών της περιοχής, με βάση την κοινή τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, διαμήνυσε από την Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, ανέδειξε πως η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί τον κοινό παρονομαστή όλων των προσπαθειών περιφερειακής ολοκλήρωσης, «για την οποία θα συνεχίσει να εργάζεται η Κύπρος και θα συνεχίσει να συνεργάζεται για τη δημιουργία συμμαχιών σε κρίσιμους τομείς, στην ενέργεια, στο κλίμα και στην ασφάλεια».

Επίσης, αναφερθείς στην πίστη του για την τεράστια δυνατότητα διαλόγου για την ολοκλήρωση της περιοχής, αναγνώρισε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο θα αναπτύσσονταν αυτές οι περιφερειακές συμμαχίες. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη συνάντηση του Νεγκέβ, χαρακτηρίζοντας την ιστορική, αλλά και στις συναντήσεις του Σαρμ ελ Σέιχ κα της Άκαμπα. Αποτελούν όλες σημεία συγκέντρωσης σημαντικών παραγόντων της περιοχής μας, συμπλήρωσε.

Εστιάζοντας στον τριμερή μηχανισμό συνεργασίας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου καθώς και στη διευρυμένη μορφή του, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, τόνισε πως αποτελεί απόδειξη της γεωστρατηγικής σημασίας και της ενδογενούς αξίας αυτής της εταιρικής σχέσης.

Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο Ιωάννης Κασουλίδης διατύπωσε την ικανοποίησή του για την επίτευξη του στόχου που είχαν οι τρεις χώρες όταν ξεκίνησαν τον μηχανισμό τριμερούς συνεργασίας, εδώ και 7 χρόνια, «να ενισχυθεί μια στρατηγική συμμαχία που θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε κοινές προτεραιότητες και να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις σε πνεύμα ειρήνης και φιλίας».

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την καταδίκασε και έκανε λόγο για έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά και ότι οι βεβαιότητες του χθες δεν υπάρχουν πλέον. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχάρη τον Νίκο Δένδια για το «θάρρος του να επισκεφτεί την Οδησσό, μία πόλη που συμβολίζει την ελευθερία του ελληνικού λαού, γιατί η επανάσταση εκεί ξεκίνησε».

Περαιτέρω, καταδίκασε τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και στον λαό του Ισραήλ, αναφέροντας πως η βία και η τρομοκρατία, είτε υποκινούνται από κράτη είτε όχι, δεν μπορούν να σταματήσουν τη «μνημειώδη πορεία της περιφερειακής συνεργασίας».

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου στην ενεργειακή τριμερή συνεργασία. Όπως τόνισε, η ενεργειακή συνεργασία αντιμετωπίζεται από μια νέα σκοπιά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και προέταξε πως οι τρεις χώρες πρέπει να είναι κομμάτι της λύσης στην προσπάθεια της Ευρώπης να βρει πιο καθαρή ενέργεια από τον άξονα του Λεβάντε, δίνοντας παράλληλα έμφαση στον διασυνδετήριο αγωγό.

Τέλος, ο Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Είναι συνεπής η θέση μας ότι τη στιγμή που θα άρει η Τουρκία τα εμπόδια για την επίλυση του Κυπριακού θα μπορέσουμε και θα προχωρήσουμε σε ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας που θα ωφελήσουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», κατέστησε σαφές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ