ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος στη Βουλή: Οι επόμενοι μουφτήδες να έχουν την αποδοχή της μουσουλμανικής μειονότητας

Κατρούγκαλος στη Βουλή: Οι επόμενοι μουφτήδες να έχουν την αποδοχή της μουσουλμανικής μειονότητας
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να υπάρξουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά το καθεστώς των επόμενων μουφτήδων, αλλά κι ότι θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα, ώστε η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία να ακολουθήσουν ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, εξέφρασε την Τετάρτη ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Οι παγκόσμιες εξελίξεις καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία να ακολουθήσουν ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο προκειμένου να αναδειχθούν σε εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο της περιοχής, ελκυστικές για κατοίκηση, για επενδύσεις και εργασία», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος σε παρέμβαση που έκανε στη Βουλή.

Όπως είπε, «συγκριτικά πλεονεκτήματα αποτελούν η διασυνοριακότητα και η διαπολιτισμικότητα, που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται από πολλούς ως μειονεκτήματα». «Το κρίσιμο είναι να μην εντάσσεται η περιοχή στην ευρύτερη, επικίνδυνη λογική του "προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης προς Ανατολάς" αλλά στην θέση ότι αποτελεί πυλώνα ειρήνης και συνανάπτυξης», τόνισε.

«Το πόρισμα της πλειοψηφίας, δυστυχώς υπηρετεί για μια ακόμη φορά την επικοινωνία και όχι την ουσία. Απαραίτητο για την περιοχή είναι να προωθηθούν περαιτέρω οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με το σαφές μήνυμα ότι αφορούν αποφάσεις της χώρας μας σε σχέση με τους πολίτες της και όχι τρίτη χώρα», συνέχισε ο ίδιος σημειώνοντας επίσης ότι «στο πλαίσιο αυτό πρέπει να θεσπιστεί μια νέα διαδικασία ανάδειξης μουφτήδων που θα βασίζεται σε ένα εισηγητικό συμβούλιο θρησκευτικών λειτουργών και την λήψη της τελικής απόφασης από το Υπουργείο Παιδείας για το διορισμό μουφτήδων».

«Οι επόμενοι μουφτήδες πρέπει να έχουν την ευρύτατη αποδοχή της μουσουλμανικής μειονότητας. Η απροθυμία της Νέας Δημοκρατίας να υποστηρίξει τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις φάνηκε στην υπαναχώρηση της από την κοινή υποστήριξη του θεσμικού τμήματος του πορίσματος, όπως είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», είπε.

«Μια νέα, προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση θα προωθήσει ένα πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο και τις αναγκαίες τομές, για να γίνει η Θράκη ένας τόπος που να χαίρεσαι να ζεις», κατέληξε ο Γ. Κατρούγκαλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ