ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζελένσκι στη Βουλή: «Ελευθερία ή θάνατος», έλεγαν οι Έλληνες επαναστάτες - Αυτό λέμε κι εμείς σήμερα

Ζελένσκι στη Βουλή: «Ελευθερία ή θάνατος», έλεγαν οι Έλληνες επαναστάτες - Αυτό λέμε κι εμείς σήμερα
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την ομιλία του στην ελληνική Βουλή INTIME

Κάνοντας εκτενείς αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας - Ουκρανίας και στη μαρτυρική Μαριούπολη και ζητώντας τη δημιουργία μιας νέας «Φιλικής Εταιρείας» για να σωθεί η ελληνική Ομογένεια και η Ουκρανία, απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την ιστορική σημερινή ομιλία του στην ελληνική Βουλή.

«Για πάνω από ένα μήνα ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, αυτή τη μαρτυρική πόλη που καταστρέφουν τα ρωσικά στρατεύματα. Αυτό δεν έχει συμβεί εδώ και μισό αιώνα. Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις ισοπεδώνοντάς τες και ταυτόχρονα αναγκάζοντας το λαό να φύγουν από την πείνα και τις κακουχίες. Οι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα. Δεν υπάρχει κανένα κτήριο που να μην έχει καταστραφεί και 100.000 παραμένουν εκεί. Όλοι τα έχουν δει αυτά. Η Μαριούπολη, το λίνκο μιας πολύ μεγάλης ελληνικής κοινότητας έχει καταστραφεί», ξεκίνησε την ομιλία του ο Ουκρανός πρόεδρος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ελληνική κοινότητα της περιοχής:

«Είναι αδύνατο να βρούμε τις απαρχές αυτής της ελληνικής επαρχίας. Η συνύπαρξη των δύο λαών μας εκεί είναι δεδομένη. Η Ουκρανία είναι μια από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες. Θα χάναμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ενθικότητάς μας χάνοντας αυτή τη σχέση με τους Έλληνες. «Ελευθερία ή θάνατος», λέγανε οι Έλληνες. Το ίδιο λέμε κι εμείς σήμερα.

»Πέρα από τη Μαριούπολη απειλείται και ένα άλλο πολύ μεγάλο κέντρο του ελληνικού πολιτισμού: η Οδησσός. Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ελληνική και την ουκρανική κοινότητα. Οι Ρώσοι θεωρούν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι. Πρέπει να τους σταματήσουμε.

Η Φιλική Εταιρεία συκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα Φιλική Εταιρεία για να σώσει και την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία.

Με τη στήριξη της Ελλάδας θα μπορούσαμε να νικήσουμε.

Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε και τη δική σας επιρροή, ως μέλη της ΕΕ, για να σώσουμε ό,τι μπορούμε από τη Μαριούπολη.

Η Ουκρανία έχει μείνει όρθια και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να σώσουμε ό,τι μπορούμε από αυτό που έφτιαξαν μαζί Έλληνες και Ουκρανοί.

Σε ένα σημείο της ομιλίας Ζελένσκι, τον λόγο πήραν δύο Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας. Ο πρώτος, ονόματι Μιχαήλ, μέλος, όπως είπε του Τάγματος του Αζόφ, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Μαριούπολη, ενώ και ο δεύτερος απηύθυνε έκκληση για βοήθεια.

«Είναι μια πόλη όπου ζουν χιλιάδες και πεθαίνουν χιλιάδες. Παρακαλώ βοηθήστε μας».

Ο δεύτερος, Αναστάσης, είπε: «Είμαι ομογενής, εκατοντάδες πεθαίνουν κάτω από κατεστραμμένα κτήρια. Τι να κάνετε; Να μιλήσετε, να δώσετε ανθρωπιστική βοήθεια, είναι και δικοί σας άνθρωποι».

Συνεχίζοντας ο Ζελένσκι είπε: οι ρωσικές τράπεζες δεν πρέπει να κερδίσουν χρήματα από το παγκόσμιο σύστημα. Πρέπει να τους κλείσουμε την πόρτα. Τα λεφτά που κερδίζουν τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν πυραύλους.

Χρειαζόμαστε όπλα, τεθωρακισμένα, αντιαρματικά συστήματα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία.

Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και όσοι έκαναν εγκλήματα κατά Ουκρανών, Ελλήνων, κατά αμάχων πληθυσμών θα λογοδοτήσουν. Θα κερδίσουμε μαζί και θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη.

Μετά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου, τον λόγο πήρε και πάλι ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος διαβεβαίωσε πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα κάνει του χρέος του ώστε η βοήθεια να ενταθεί και να ενισχυθεί. «Βοηθώντας την Ουκρανία, βοηθάμε την ελευθερία» τόνισε ο κ. Τασούλας, καταλήγοντας: «Ζήτω η Ουκρανία, ζήτω η ελευθερία».

Παρουσίες και απουσίες

Η τηλεσύνδεση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, του εκπροσώπου εκ μέρους της ΚΟ του ΜέΡΑ 25 Γιώργου Λογιάδη, ενώ απούσες -όπως είχαν δηλώσει- είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας και προσφωνώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι τόνισε «πως με ιδιαίτερη τιμή και αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ιστορική συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενοι ηρωικό λαό της Ουκρανίας απέναντι στην βάρβαρη εισβολή που, επί 43 ημέρες, γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη. Η Ελλάδα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή». Επισήμανε τη βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί» και αναφέρθηκε στην μαρτυρική Μαριούπολη.

Από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολουθούν το μήνυμα που απευθύνει ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ουκρανός Πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο Α' Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ.

Παρακολουθήστε την ομιλία Ζελένσκι:

Οι μαρτυρίες των δύο ομογενών:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ