ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενόχληση Αναστασιάδη για τη μη καταδίκη Ζελένσκι της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Ενόχληση Αναστασιάδη για τη μη καταδίκη Ζελένσκι της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
«Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων», σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την ενόχλησή του για τη μη καταδίκη από πλευράς του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο κατά την ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξέφρασε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την έξοδό του από το Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Όπως ανέφερε, «δεν περιμέναμε αναφορά στην τουρκική εισβολή σήμερα, βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει. Αυτό που σήμερα αναμέναμε ήταν να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974».

«Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων. Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα», προσέθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει την απουσία των βουλευτών του ΑΚΕΛ από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την ομιλία Ζελένσκι, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «δεν είμαι εδώ για να σχολιάσω ή να κάνω πολιτικά σχόλια. Είναι δικαίωμα της κάθε δύναμης να συμπεριφερθεί (όπως επιθυμεί), ο λαός κρίνει».

Ερωτηθείς αν η Λευκωσία θα παραμείνει πιστή στις θέσεις αρχών σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό, ο ίδιος απάντησε: «Βεβαίως. Υπάρχει αμφιβολία;».

Για τα διαβατήρια των Ρώσων ολιγαρχών

Εξάλλου, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης διαβατηρίων Ρώσων ολιγαρχών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει με τη διαδικασία ανάκλησης τεσσάρων από τα 850 που είναι στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. Οι υπόλοιποι (στη λίστα), οι οποίοι έχουν διαβατήρια δεν έχουν πάρει το σχετικό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Για τις αναφορές Νούλαντ σχετικά με τον αγωγό EastMed

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή αναφορά της tφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, για τον αγωγό EastMed, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «έχω την εντύπωση ότι, και το έχουμε πει κατ΄επανάληψη, αυτό θα κριθεί μετά τη μελέτη βιωσιμότητας. Αυτό που παρατηρείται σήμερα είναι μια ανάγκη μελέτης εναλλακτικών πηγών προμήθειας προς την ΕΕ, με βάση τα νέα δεδομένα. Συνεπώς, θα κριθεί από τις μελέτες, από την ποσότητα του προς διάθεση αερίου και ως εκ τούτου δεν θεωρώ ότι αποκλείσθηκε».

Σε ερώτηση αν υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας αφού υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εξεύρεση εναλλακτικών πηγών προμήθειας ενέργειας, ο ίδιος σημείωσε ότι «ακριβώς αυτό έχω πει».

Τέλος, ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση τους σήμερα συζήτησε με την κυρία Νούλαντ για την ετοιμότητα των ΗΠΑ να δώσει F16 στην Τουρκία, απάντησε:

«Όχι. Εστίασα την προσοχή μου στο Κυπριακό, στο τι πρέπει να γίνει, στο τι δεν πρέπει να γίνει και όχι στις πολιτικές που η Αμερική ακολουθεί έναντι τρίτων χωρών. Βεβαίως δεν παρέλειψα να επισημάνω ότι θα ήθελα να δω την ίδια αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν έναντι της Ρωσίας, και έναντι μιας χώρας η οποία, μάλιστα, αρνείται να εκτελέσει τις αποφάσεις, τις κυρώσεις που έχει πάρει είτε το ΝΑΤΟ είτε η ΕΕ, υποψήφια χώρα της οποίας είναι η Τουρκία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ