ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χαρακόπουλος: Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στους ομογενείς της Ουκρανίας

Μ. Χαρακόπουλος: Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στους ομογενείς της Ουκρανίας

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό του ελληνισμού της Μαριούπολης σε αυτές τις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι ομογενείς μας μαζί με όλους τους Ουκρανούς. Η Ελλάδα θα είναι κοντά τους και όταν τελειώσει η φρίκη του πολέμου και των δεινών που προκάλεσε η ρωσική εισβολή. Κι αυτό ελπίζουμε να γίνει σύντομα,. Έχουμε χρέος να συμβάλουμε στην ανοικοδόμηση της ιστορικής αυτής πόλης της Αζοφικής, που ίδρυσαν οι πρόγονοί τους, που έφθασαν εκεί από την χερσόνησο της Κριμαίας. Ευελπιστούμε να μπορέσουν να επιστρέψουν όλοι οι κάτοικοι της Μαριούπολης και των γύρω χωριών που σήμερα έγιναν πρόσφυγες, αναζητώντας ασφάλεια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επείγει τούτη τη στιγμή είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ώστε να διασωθεί ο εγκλωβισμένος πληθυσμός και έτσι να αποφευχθούν οι περαιτέρω τραγωδίες. Κάνουμε έκκληση να επικρατήσει η λογική και η αυτοσυγκράτηση, στο όνομα του ανθρωπισμού».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση -στην οποία συμμετείχε- του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, κ, Αλεξάνδρα Προτσένκο, την πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μαριούπολης κ. Νάντια Τσαπνή και τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, βουλευτή της ΝΔ στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, κ. Σάββα Αναστασιάδη, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη των εκπροσώπων των ομογενών στη Βουλή.

Στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στην πολύπαθη Μαριούπολη, αλλά και στα χωριά που κατοικούν οι Έλληνες της Αζοφικής, όπως επίσης και η δυσχερής θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ομογενείς μας, που έχουν προσφυγοποιηθεί λόγω του πολέμου.

Πριν γίνουν δεκτές από τον Πρόεδρο της Βουλής, οι δύο εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία παρακολούθησαν την ομιλία του Ουκρανού προέδρου κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ