ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Τεράστιο λάθος να χάσουμε τη λαϊκή στήριξη για οικονομικούς λόγους

Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Τεράστιο λάθος να χάσουμε τη λαϊκή στήριξη για οικονομικούς λόγους
«Καμπανάκι» του πρωθυπουργού από το Φόρουμ των Δελφών ΙΝΤΙΜΕ

Νέο «καμπανάκι» χτύπησε ο πρωθυπουργός από το Φόρουμ των Δελφών για τις παρενέργειες που θα έχει η αναβολή στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

«Πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε σε εθνικό επίπεδο. Αν δεν το κάνουμε, θα δυναμώσουμε φωνές λαϊκισμού. Θα είναι τεράστιο λάθος, αν για οικονομικούς λόγους χάσουμε την λαϊκή στήριξη», ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπερθεματίζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ισχύ της Ευρώπης για να απαλύνουμε επιπτώσεις στους πολίτες».

Συμπλήρωσε δε:

«Είμαστε δημοκρατίες, δεν πρέπει την ισχύ αυτή να την μετατρέψουμε σε αδυναμίες, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην άκρα δεξιά και άκρα αριστερά να το εκμεταλλευτούν αυτό. Στόχος είναι να προστατέψουμε τους πολίτες μας, ειδικά τους πιο αδύναμους».

Ο πρωθυπουργός έκανε μνεία στις επιλογές που έχει δώσει στα κράτη μέλη η Κομισιόν:

«Έχουμε 230 δισ. ευρωπαϊκά δάνεια μηχανισμού σταθερότητας, πρέπει να τα αξιοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση αλλά και την μεταναστευτική. Το κάναμε το 20 με το ταμείο ανάπτυξης».

Πρόσθεσε δε, με νόημα:

«Είναι αρκετά χρήματα (σ.σ. στα 230 δισ.), πρέπει να είμαστε δημιουργικοί πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαφορετικά θα το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο».

Και διαμήνυσε:

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά στην Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί η αγορά φυσικού αερίου και σημείωσε ότι:

«Η ενεργειακή αγορά στην Ευρώπη δεν ήταν σχεδιασμένη για μια τέτοια κρίση», ενώ επανέλαβε πως:

«Δεν είναι δυνατόν να καθορίζεται ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο σε αυτές τις τιμές. Στην Ελλάδα είχαμε πολύ ήλιο και παρήγαμε από ΑΠΕ αλλά η τιμή καθορίστηκε από αέριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ