ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Πρώτα το κλείσιμο της αξιολόγησης, μετά οι εκτιμήσεις για το χρέος

Μαξίμου: Πρώτα το κλείσιμο της αξιολόγησης, μετά οι εκτιμήσεις για το χρέος
Παλαιότερο στιγμιότυπο, όπου ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα στο Μέγαρο Μαξίμου, την Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 REUTERS/Alkis Konstantinidis

Σε ανοιχτή επικοινωνία με ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και τον ίδιο τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, που έχει συγκαλέσει Eurogroup για την ερχόμενη Δευτέρα βρίσκεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Μαξίμου αλλά και το οικονομικό επιτελείο καταβάλλουν προσπάθειες, ούτως ώστε η πρόταση για τον μηχανισμό διόρθωσης των δημοσιονομικών στόχων να παρουσιαστεί στους θεσμούς βελτιωμένη, προκειμένου να γίνει αποδεκτή από τους δανειστές και να δοθεί το πράσινο φως για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι η όποια λύση θα συνοδευτεί από μία έναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους, κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε και από τις δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπως οι Μάριο Ντράγκι και Πιερ Μοσκοβισί τις τελευταίες ημέρες.

Γίνεται σαφές ότι το Μαξίμου δεν ανεβάζει το πήχη ψηλά και εμφανίζεται συγκρατημένο, προτιμώντας πρώτα να εξασφαλίσει την λύση και μετά να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για το τί μέλλει γενέσθαι. Πάντως, τις ημέρες του Πάσχα το πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν πιο αισιόδοξο για την προοπτική κλεισίματος της αξιολόγησης συγκριτικά πάντα με την Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε και είχε διαπιστωθεί αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση. Η συγκρατημένη αισιοδοξία φάνηκε και από το εορταστικό μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που προτίμησε ωστόσο σε αυτήν την φάση να είναι πιο μετρημένος ως προς τις εκτιμήσεις του.

Όπως όλα δείχνουν, ολόκληρη την εβδομάδα το Μέγαρο Μαξίμου θα ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με την προετοιμασία του Eurogroup, που χαρακτηρίζεται καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία, αλλά και την πολιτική σταθερότητα στην χώρα.

Η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες φρόντισε να παγώσει όλα τα σενάρια που θέλουν την διενέργεια εκλογών ή δημοψηφίσματος και να αποτρέψει την αναπαραγωγή πληροφοριών που θέλουν μία επανάληψη του 2015 με την αγωνία να χτυπά κόκκινο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, στην προσπάθειά του να πείσει ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.

Στο μεταξύ, όμως, το Μαξίμου αναμένεται να διατηρήσει στο στόχαστρό του την Νέα Δημοκρατία, επιδιώκοντας να αποδείξει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχαίρει για τις εμπλοκές στην διαπραγμάτευση και δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το καυτό πρόβλημα των προληπτικών μέτρων που έχουν ζητήσει οι δανειστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ