ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακή κρίση: Σχεδιάζεται νέο πακέτο μέτρων – Ποιες λύσεις εξετάζονται

Ενεργειακή κρίση: Σχεδιάζεται νέο πακέτο μέτρων – Ποιες λύσεις εξετάζονται
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν σε πρώτο πλάνο να βρίσκεται μια νέα παρέμβαση, με γενναία χαρακτηριστικά ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Με όλες τις λύσεις πάνω στο τραπέζι αλλά με στόχο η επιλογή που θα προκριθεί να γίνεται αισθητή στην τσέπη του καταναλωτή, η κυβέρνηση σχεδιάζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν σε πρώτο πλάνο να βρίσκεται μια νέα παρέμβαση, με γενναία χαρακτηριστικά, που θα αμβλύνει σημαντικά τις επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

Στην Ηρώδου Αττικού αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, υπουργοί και άλλα στελέχη, ούτε κρύβουν άλλα ούτε μακιγιάρουν την κυβερνητική παραδοχή ότι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος συνιστούν τη μόνιμη πηγή προβληματισμού.

Γι’ αυτό και η εντολή που έχει δοθεί είναι ο δείκτης αποτελεσματικότητας της νέας ενίσχυσης, να είναι υψηλότερος και από τα μέτρα, σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων, που ήδη έχουν χορηγηθεί για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

Το Μέγαρο Μαξίμου ακόμη δεν έχει καταλήξει σε ποια από τις διαφορετικές εκδοχές που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και εξετάζονται στις καθημερινές συσκέψεις, θα ανάψει το «πράσινο φως».

Παρότι δεν αποτελεί κυβερνητική πρόθεση ένα παιχνίδι καθυστερήσεων με το χρονόμετρο της κρίσης, οι όποιες αποφάσεις φαίνεται ότι -εκτός απροόπτου- δεν θα ανακοινωθούν μέσα στον Απρίλιο.

Από την άλλη, παράγοντες με γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται, δεν απέκλειαν οι τελικές αποφάσεις να επισπευστούν, δείχνοντας με νόημα την πιθανότητα να ληφθούν ακόμη και πριν από το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του ερχόμενου Μαΐου.

Στον αντίποδα, αυτή η φάση των συζητήσεων, και παρά τη συνεχή ανατροφοδότηση του σχετικού σεναρίου, δεν δείχνει -προσώρας- να βγάζει λευκό καπνό ώστε να βγει από την κυβερνητική φαρέτρα το «όπλο» της μείωσης του ΦΠΑ.

Όπως έγραφε το CNN Greece,στις ασκήσεις επί χάρτου, έχει εξεταστεί η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% σε συγκεκριμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης, άλευρα, δημητριακά, ηλιέλαιο.

Ένα δεύτερο σενάριο προβλέπει ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ με κόστος πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο, καθώς επίσης και διατήρηση μέχρι το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, με κόστος 250 εκατ. ευρώ.

Πλειοψηφούσα άποψη είναι ότι η μετάταξη κάποιων αγαθών πρώτη ανάγκης, σε χαμηλότερο συντελεστή δεν έφτανε στην τελική τιμή με την οποία οι καταναλωτές θα τα αγοράζουν στις προθήκες από τις προθήκες.

Στον αντίποδα συγκεντρώνει περισσότερους υποστηρικτές η άποψη για ένα νέο επίδομα κατά τα πρότυπα του χρηματικού βοηθήματος που θα χορηγηθεί πριν από το Πάσχα.

Αντίθετα, εντός του μήνα θα γνωστοποιηθεί η δεύτερη, διαδοχική, αύξηση του κατώτατου μισθού που επίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ