ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να κληθεί άμεσα η ΡΑΕ στη Βουλή ζητά ο Χάρης Καστανίδης του ΚΙΝΑΛ

Να κληθεί άμεσα η ΡΑΕ στη Βουλή ζητά ο Χάρης Καστανίδης του ΚΙΝΑΛ
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης INTIME

Αίτημα για επείγουσα πρόσκληση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κατέθεσε προς τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ο Χάρης Καστανίδης.

Στην επιστολή του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ αναφέρει πως κρίνεται επιβεβλημένη η επείγουσα πρόσκληση και παρουσία ενώπιον της Επιτροπής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, προκειμένου να διακριβωθεί τι ακριβώς συμβαίνει στην εγχώρια αγορά ενέργειας και να προστατευθούν οι καταναλωτές.

Η επιστολή του Χάρη Καστανίδη προς τον Πρόεδρο Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας:

Προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κύριο Αθανάσιο Μπούρα.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι Έλληνες καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υφίστανται εδώ και μήνες σοβαρές απώλειες στο εισόδημά τους, εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών. Οι ανατιμήσεις άρχισαν να παρατηρούνται πολύ πριν από την έκρηξη της ουκρανικής κρίσης και πήραν δραματικές διαστάσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αδυνατεί να σηκώσει το βάρος των υπέρμετρων επιβαρύνσεων και να πληρώσει τους σχετικούς λογαριασμούς.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για αυθαίρετες ενέργειες ή αισχροκέρδεια παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ουδείς ελέγχει ή εξηγεί ποιες είναι οι τιμές εκκίνησης και πως καταλήγουν οι προμηθευτές στις τιμές διάθεσης.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, κρίνουμε πως είναι επιβεβλημένη η επείγουσα πρόσκληση και παρουσία ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, προκειμένου να διακριβωθεί τι ακριβώς συμβαίνει στην εγχώρια αγορά ενέργειας και να προστατευθούν οι καταναλωτές.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει έργο και αποστολή, σύμφωνα με τους νόμους 2773/1999 και 3851/2011, την παρακολούθηση και εποπτεία της αγοράς ενέργειας, την προστασία των καταναλωτών και τη λήψη ρυθμιστικών μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία των ενεργειακών αγορών, συνεπώς η συζήτηση στην Επιτροπή μας με την ηγεσία της Αρχής και ο κατά τον νόμο θεσμικός έλεγχος θα επιτρέψουν τη συναγωγή κρίσιμων συμπερασμάτων και τη διαμόρφωση χρήσιμων προτάσεων και δράσεων για την αντιμετώπιση όσων οξέων προβλημάτων αναφύονται στην αγορά ενέργειας.

Ας σημειωθεί ότι η ανάγκη άμεσης πρόσκλησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας επιτείνεται από τις εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την παρατεταμένη διάρκεια των πολύ υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα πετρελαιοειδή, πράγμα που καθιστά πιο πιεστική την υποχρέωση της πολιτείας να προστατέψει τους πολίτες της.

Με τιμή

Για το Κίνημα Αλλαγής

Χάρης Καστανίδης, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ