ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκυλακάκης: Υψηλές τιμές φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια

Σκυλακάκης: Υψηλές τιμές φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης INTIME

Προειδοποιητικό καμπανάκι για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο έκρουσε στη Βουλή ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας πως κλειδί για την αντιμετώπιση της κατάστασης παραμένει η ταχύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

«Η ταχεία απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο σημαίνει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι υψηλές και τα επόμενα χρόνια. Η Ευρώπη επιλέγει να απομακρυνθεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν τη διαλέξαμε εμείς. Δεν διαλέξαμε εμείς να κάνουμε έναν αποτρόπαιο πόλεμο. Δεν διαλέξαμε εμείς να επιτεθούμε στις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή την πραγματικότητα. Το κλειδί είναι να έχουμε ταχύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», είπε και συμπλήρωσε: «Το κλειδί για να προσαρμοστούμε είναι να έχουμε ταχύτερη ανάπτυξη από ό,τι οποιοσδήποτε προβλέπει, προκειμένου να καλύπτουμε δημοσιονομικές ανάγκες και τις ανάγκες του λαού».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ο οποίος -στη συζήτηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού- ήρθε σε κόντρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη φορολογία των υπερκερδών επιχειρήσεων ενέργειας, διαβεβαίωσε ότι θα συζητηθεί διεξοδικά στη Βουλή το πόρισμα της ΡΑΕ επί του θέματος.

«Θα δούμε μια- μια εταιρεία, μια- μια ημέρα. Θα τα διαπιστώσουμε και τα θα τα φορολογήσουμε και δεσμευόμαστε ως κυβέρνηση ότι και το τελευταίο ευρώ από υπερκέρδη θα το επιστρέψουμε στον καταναλωτή», διαβεβαίωσε.

«Το να υπολογίσεις τα υπερκέρδη δεν είναι εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, ακόμη και φοιτητές μου μπορούν να το κάνουν», υποστήριξε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επικαλούμενος μάλιστα τον Εμμανουέλ Μακρόν που καλεί καθημερινά τους παραγωγούς για το κόστος και το ποσοστό κέρδους. «Υπάρουν τρόποι για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, δεν χρειάζεται να περιμένεις τη ΡΑΕ», είπε ο πρώην τσάρος της οικονομίας.

«Η κυβέρνηση θα παρέμβει και θα παρέμβει σημαντικά και η παρέμβαση θα έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα», ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και με αρκετή δόση ειρωνείας σχολίασε αναφορά του κ. Τσακαλώτου ότι ακόμη και φοιτητές μπορούν να τα υπολογίσουν, λέγοντας «φοιτητές σας έδωσαν στον κ. Τσίπρα τα στοιχεία που είπε στη Βουλή;»

Σε ότι αφορά στις πηγές από τις οποίες θα καλυφθούν οι δαπάνες του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μίλησε «για περιορισμένη μικρή αύξηση του ελλείμματος», προκαλώντας την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που υποστήριξε ότι «αυτό σημαίνει δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως των 4 και 5 δις και το ερώτημα είναι από πού θα προέλθουν αυτά τα έσοδα για να κλείσει ο προϋπολογισμός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ