ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακρίβεια: Στα «σκαριά» μέτρα στήριξης – Οι 30 μέρες που θα κρίνουν την εθνική παρέμβαση για το ρεύμα

Ακρίβεια: Στα «σκαριά» μέτρα στήριξης – Οι 30 μέρες που θα κρίνουν την εθνική παρέμβαση για το ρεύμα
Επικαιροποιούνται συνεχώς οι ελληνικές προστάσεις σε κεντρικό επίπεδο ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME

Με τις κεραίες σταθερά στραμμένες προς τις Βρυξέλλες και τις εσωτερικές διεργασίες για την εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής απάντησης για την κρίση ακρίβειας στην ενέργεια, η κυβέρνηση επικαιροποιεί συνεχώς τις ελληνικές προτάσεις στο κεντρικό επίπεδο, και ταυτόχρονα ανεβάζει «στροφές» για την ολοκλήρωση του εθνικού σχεδίου.

Ορόσημα

Η επιστολή Σκρέκα πρόσθεσε ακόμη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της ευρωπαϊκής ζύμωσης και από την φόρμουλα για την απορρόφηση των ενεργειακών ανατιμήσεων, που παρουσιάζει η Κομισιόν στις 18 Μαΐου θα εξαρτηθεί η εθνική παρέμβαση.

Αυτό είναι ένα από τα ορόσημα που είναι μαρκαρισμένα στο κυβερνητικό «καλεντάρι».

Όπως έγκαιρα έχει δημοσιεύσει το CNN Greece, σε σύσκεψη εντός της Μ. Εβδομάδας, ο πρωθυπουργός θα παραλάβει τις εισηγήσεις των συναρμόδιων υπουργείων για τη νέα στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που ταλανίζονται από την ενεργειακή ακρίβεια.

Αυτή η σύσκεψη θα είναι κομβική για τις πρωθυπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, ότι θα είναι σημαντικά υψηλότερο το νέο πακέτο στήριξης.

Μια παρέμβαση που δεν θα περιοριστεί μόνο, στο χτύπημα στη «ρίζα του προβλήματος» -όπως περιγράφεται από κυβερνητικά στελέχη- για της ενεργειακής ακρίβειας.

Στις σχεδόν καθημερινές συσκέψεις, είναι υπό επεξεργασία νέα ενίσχυση κατά το μοντέλο της επιταγής ακρίβειας, επέκτασης της επιδότησης στα καύσιμα, ενώ στα σκαριά κατά πληροφορίες είναι και σχέδιο για νέα στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Σενάρια

Η επέκταση της επιδότησης των λογαριασμών αλλά με σημαντικά υψηλότερες εκπτώσεις στην τελική τιμή του ρεύματος, εξακολουθεί να θεωρείται ότι αποτελεί την επιλογή που θα έχει το πιο εμφανές αποτέλεσμα στην τσέπη των καταναλωτών αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακόμη και σε αυτήν περίπτωση δεν έχουν προσδιοριστεί οριστικά οι οικονομικές λεπτομέρειες.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος της παρέμβασης πάνω από τα δυο δισεκατομμύρια, σε μια προφανή αντανάκλαση της πρωθυπουργικής διακήρυξης, ότι εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση, η Αθήνα θα εφαρμόσει μέτρα αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης με εθνικούς πόρους.

Στον ίδιο καμβά, φαίνεται ότι η λύση που αναζητείται για την οικονομική ελάφρυνση του καλαθιού της νοικοκυράς, δεν συγκλίνει με το σχέδιο που είναι εδώ και καιρό υπό επεξεργασία για μείωση του ΦΠΑ σε αγαθά βασικής διατροφής.

Αντίθετα στο κυβερνητικό επιτελείο φτάνουν αναλύσεις για το ισχυρότερο αντιστάθμισμα στις ανατιμήσεις, που θα μπορούσε να δοθεί με την χορήγηση μιας κάρτας τροφίμων κατά το μοντέλο της κάρτας καυσίμων η οποία θα είναι διαθέσιμη στους δικαιούχους μέσα από την ειδική πλατφόρμα, κατά τις επόμενες ημέρες.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την πλαισίωση της κάρτας τροφίμων από εισοδηματικά κριτήρια κατά την χορήγησή της, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της στοχευμένης, όπως θεωρείται, παρέμβασης.

Εναλλακτικά υπάρχει το σενάριο της καταβολής ακόμη μιας επιταγής ακρίβειας αλλά με σαφώς πιο διευρυμένη περίμετρο.

Για τους αγρότες

Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει στα σκαριά, όπως έγκαιρα έγραφε το CNN Greece, ένα σχέδιο νέας ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου.

Θα προστεθεί στο μέτρων της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022, την επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η οικονομική στήριξη αφορά σχεδόν 450.000 αγρότες και κτηνοτρόφους.

Για την υλοποίηση του σχεδίου θα κινητοποιηθούν πόροι που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα 70 εκατ. ευρώ, τα οποία με την μορφή «κουπονιού» θα χορηγηθούν για την αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ