ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από Eurostat και δηλώσεις Μοσκοβισί–Τουσκ

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από Eurostat και δηλώσεις Μοσκοβισί–Τουσκ
Νυχτερινή φωτογραφία του Μεγάρου Μαξίμου, τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και όπου το θέμα που κυριάρχησε ήταν ο συντονισμός των ενεργειών της κυβέρνησης έως το Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένα από το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη το β' εξάμηνο τους τρέχοντος έτους, αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως προκύπτει από τη σύσκεψη, οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Επιπλέον, εξαιρετικά θετικές κρίνονται οι δηλώσεις των Πιέρ Μοσκοβισί και Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και η πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως πως δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα, θέτοντας πλέον ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συνεχίσει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους τους, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.

Τέλος, σύμφωνα με το Μαξίμου, διαπιστώθηκε η καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία. Όπως τονίζεται:

Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ