ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση περιμένει να δει έμπρακτη στήριξη από τους Ευρωπαίους

Η κυβέρνηση περιμένει να δει έμπρακτη στήριξη από τους Ευρωπαίους
Εξωτερική άποψη του Μεγάρου Μαξίμου, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016 EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Τα τελευταία δεδομένα αναφορικά με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές εξετάστηκαν σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου με τους κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτο, Χουλιαράκη και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως μίνιμουμ στόχο μία θετική έκβαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ακόμη κι αν αυτό αποφύγει να δώσει μία οριστική απάντηση σε σχέση με το φλέγον θέμα της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρώπης, από τους οποίους περιμένει να δει έμπρακτη στήριξη τις επόμενες ημέρες για την προώθηση της ελληνικής πρότασης.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η πρότασή του για την αυτόματη ενεργοποίηση ενός μηχανισμού διόρθωσης πιθανών δημοσιονομικών αποκλίσεων ικανοποιεί τα κριτήρια που έθεσε το αμέσως επόμενο Eurogroup. Συγχρόνως, όμως, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει και νέους συμμάχους μη αρνούμενη να προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές που θα ικανοποιήσουν τα περισσότερα μέρη, με εξαίρεση ενδεχομένως το ΔΝΤ που επιμένει να ζητεί συγκεκριμενοποίηση και των μέτρων που θα ενεργοποιούνται όταν θα ανάβει ο διακόπτης του περίφημου κόφτη.

Ικανοποίηση για Μοσκοβισί

Η κυβέρνηση υποδέχτηκε με ικανοποίηση τις δηλώσεις Μοσκοβισί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κάτι που αποτυπώθηκε από την δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία σχολίασε ότι δικαιώνουν την πολιτική της κυβέρνησης και την επιμονή της στην σταθεροποίηση και ανάπτυξη μέσα από την στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Στην χθεσινή σύσκεψη τονίστηκε πως οι εκτιμήσεις της Eurostat μπορούν να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση ως εργαλείο διαπραγμάτευσης, καθώς και ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στηρίζουν την ελληνική πρόταση για αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης. Παρ’ όλα αυτά, το κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγει να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για το πότε θα μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση, περιμένοντας πλέον κάτι πιο σαφές και πιο οριστικό από την πλευρά των δανειστών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συνεχίσει τις επαφές με ομολόγους του, στις οποίες έχει πάρει οδηγία από το Μαξίμου να βάζει πάντα στην συζήτηση και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Διάψευση σεναρίων για εκλογές

Κατά τα άλλα, το Μαξίμου εμμέσως πλην σαφώς διαψεύδει τα σενάρια περί εκλογών ή δημοψηφίσματος με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει στους στενούς του συνεργάτες ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα έχει καμία σχέση με το καλοκαίρι του 2015, κάτι που ερμηνεύεται όχι μόνο ως μήνυμα για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και για τις πολιτικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ως προς την ψήφιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού δεν μεταβάλλεται καθώς την Πέμπτη και την Παρασκευή τα νομοσχέδια θα συζητηθούν στις Επιτροπές και στις 9 και 10 Μαϊου στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο να ψηφιστούν την ερχόμενη Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ