ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργαντάς: Σήμερα οι επιδοτήσεις για τις ζωοτροφές - Από 16/04 μπορούμε να εισάγουμε ρωσικά τρόφιμα

Γεωργαντάς: Σήμερα οι επιδοτήσεις για τις ζωοτροφές - Από 16/04 μπορούμε να εισάγουμε ρωσικά τρόφιμα
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς INTIME

Στην ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά, το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Μιλώντας το πρωί της Μ. Τρίτης στον ΑΝΤ1, ο υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ακρίβεια, είπε πως «η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί, είναι μία δυναμική διαδικασία, στηρίζουμε τους ευάλωτους πολίτες και τους παραγωγούς, όπως μπορούμε. Η περίοδος αυτή προχωράει με τα συγκεκριμένα μέτρα. Εγώ βλέπω σταθεροποίηση των τιμών αλλά οι όποιες παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα».

Σχετικά με την απόφαση της ΕΕ, που επιτρέπει από τις 16 του μήνα στα κράτη μέλη της να κάνουν κάποιες εισαγωγές σε προϊόντα από τη Ρωσία, ο κ. Γεωργαντάς είπε, πως πράγματι, μπορούν να ελλημενίζονται πλοία με ρωσική σημαία και να παραδίδουν φορτία είτε με φάρμακα είτε με τρόφιμα, από τις 16 Απριλίου.

«Οι εισαγωγείς θα αποφασίσουν αν θα φέρουν από τη συγκεκριμένη χώρα. Από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα κράτη της ΕΕ, θα ανταποκριθούμε στα αιτήματα. Πρέπει να το επιλέξουν πρώτα οι εισαγωγείς και να δούμε αν είναι συμφέρουσα η όποια εισαγωγή», σημείωσε.

Ως προς το σιτάρι, είπε, πως δημιουργήθηκε μία ανωμαλία με τον πόλεμο. «Η Βουλγαρία είναι η μεγαλύτερη χώρα προμηθεύτρια για μας, το 43% του σιταριού και το 40% του αραβόσιτου, συνεχίζουμε να έχουμε πολύ καλές ροές από τη Βουλγαρία, αλλά και από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, σήμερα θα δοθούν οι επιδοτήσεις για τις ζωοτροφές. Κατά τον υπουργό, ήταν η τελευταία εκκρεμότητα από σειρά μέτρων, που είχαν προβλεφθεί, ωστόσο εξήγησε, ότι έπρεπε να είναι στη διάθεση της κυβέρνησης τα στοιχεία για τον τζίρο των παραγωγών για το σύνολο του 2021, ώστε να υποβάλουν τις αιτήσεις για να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται.

Όσον αφορά στα φαινόμενα αισχροκέρδειας που έχουν παρατηρηθεί είπε:

«Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα όταν έχουμε βεβαίωση παράβασης 50.000 ευρώ ή μικρότερες, αλλά δύο φορές, να δημοσιοποιείται από τον Υπουργό το όνομα της επιχείρησης», είπε, περιγράφοντας τον πυρήνα του νομοσχεδίου που ψηφίζεται από την Ολομέλεια.

Μέχρι στιγμής, έχουν βεβαιωθεί 65 παραβάσεις για αισχροκέρδεια, σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργαντά, που εξήγησε πως, το μέτρο δημοσιοποίησης του ονόματος της επιχείρησης δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ