ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόταση για την μεταφορά αερίου θα φέρει ο Πούτιν στην Αθήνα

Νέα πρόταση για την μεταφορά αερίου θα φέρει ο Πούτιν στην Αθήνα
EUROKINISSI

Εναλλακτική πρόταση για την μεταφορά των ποσοτήτων αερίου της Gazprom στην ΕΕ, μέσω του σχεδιαζόμενου ελληνοϊταλικού αγωγού πρόκειται να μεταφέρει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται να επισκεφτεί την Ελλάδα στο τέλος Μαΐου, λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ για την μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου, στις 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, η επίσκεψή του έχει άμεση σχέση με τα εν λόγω εγκαίνια. Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, με αφορμή το μνημόνιο που υπέγραψαν πριν από περίπου δύο μήνες η ΔΕΠΑ, η Edison και η Gazprom για την αναβίωση του ελληνοϊταλικού αγωγού, αλλά και την αρνητική τροπή των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία, επιδιώκεται να παρουσιαστεί εναλλακτικός δρόμος μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, με αγωγό που θα ξεκινά από τη Βουλγαρία και θα διασχίζει την Ελλάδα και την Ιταλία, κόντρα στον TAP.

Επιπλέον, ρωσικές εταιρείες φέρονται να ενδιαφέρονται για συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, η Rosneft ενδιαφέρεται για εμπορική συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η Gazprom για συμμετοχή σε κοινοπρακτικό σχήμα με τη ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνουν οι Ρώσοι και για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ