ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Μητσοτάκη με την επικεφαλής της UNESCO: Αποτροπιασμός για τις φθορές στην Αγία Σοφία

Επικοινωνία Μητσοτάκη με την επικεφαλής της UNESCO: Αποτροπιασμός για τις φθορές στην Αγία Σοφία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Οντρέ Αζουλέ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια του ναού σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά λύπη και τον αποτροπιασμό του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Σύμβολο της Χριστιανοσύνης, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές που δεν σέβονται την ιστορία του μνημείου, θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τον οικουμενικό χαρακτήρα του.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO επανέλαβε την ανησυχία του Οργανισμού για τις επιπτώσεις της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τόνισε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Οντρέ Αζουλέ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια του Ναού σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του για τις προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα της Μονής της Χώρας.

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία στην Αυτοκρατορική Πύλη του ναού, που έφερε στο φως της δημοσιότητας Ένωση Ιστορίας της Τέχνης της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του καλεί τις τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο προκαλούν δυσαρέσκεια στους χρήστες των social media που αναπαράγουν την αποτρόπαια είδηση.

Παράλληλα, κυκλοφορούν στο Twitter και νέες φωτογραφίες με εικόνες από κακή χρήση του μνημείου με σκουπίδια στο εσωτερικό του:

Η τουρκική Ένωση Ιστορίας της Τέχνης σε ανάρτησή της στο Twitter καταγγέλλει ότι: «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)» και ζητάει εξηγήσεις από τον υπεύθυνο ασφαλείας της Αγιάς Σοφιάς ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό.

«Δυστυχώς, άκουσα την ανατριχιαστική δήλωση του ατόμου που λέει ότι ονομάζεται κ. Ταλίπ και είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Σοφία ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά και ότι δεν υπάρχει βίντεο από κάμερα, καθώς και ότι "δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε».

Όταν είπαμε ότι θα το καταγγείλουμε στον εισαγγελέα για να βρούμε τον ένοχο, μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι. Και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε σκηνή.

»Ποτέ δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος για το τζαμί της Αγίας Σοφίας, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα στον κόσμο. Θα υποβάλλουμε μήνυση τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό».

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Μητροπολητικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για τον βανδαλισμό θα πρέπει να εντοπιστούν μέσω κάμερας και το θέμα θα πρέπει να παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι η πόρτα καταστράφηκε από τον συνωστισμό.

Η Αυτοκρατορική Πύλη, η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος 7 μέτρα και είναι σιδερένια. Είναι η κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία και χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα. Η πόρτα λέγεται ότι κατασκευάστηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε, τα οποία ήταν από ξύλο βελανιδιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ