ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα Κάρολο: Στο επίκεντρο η αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα Κάρολο: Στο επίκεντρο η αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στη Σκωτία, κατόπιν πρόσκλησης του πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος

Με τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στην έπαυλη Dumfries House, στη Σκωτία συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης 26 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, που έγινε ύστερα από πρόσκληση του πρίγκιπα της Ουαλίας, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτήριο και στο κτήμα, τα οποία διαχειρίζεται από το 2007 το Ίδρυμα του Πρίγκιπα (The Prince's Foundation), προχωρώντας σε σημαντικά έργα αποκατάστασης ώστε να διαφυλαχθεί η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος για άλλη μια φορά εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, βρέθηκε η ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το Ίδρυμα του πρίγκιπα για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε «πράσινο» τοπόσημο που είναι ανοιχτό στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τη φύση, το Ίδρυμα του πρίγκιπα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές στο Dumfries, προσφέροντας προγράμματα που εστιάζουν στον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα για πρακτικές αειφορίας, την παραγωγή τροφής και για την κηπουρική.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη φάση, για τα οποία θα αξιοποιηθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και ιδιωτικές δωρεές.

Αυτός ο πρώτος κύκλος έργων κεντρικής σημασίας είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Στο χαρτοφυλάκιο των παρεμβάσεων περιλαμβάνεται η αποκατάσταση πολλών κτισμάτων και εκτάσεων, όπως το παλιό ανάκτορο, οι ανακτορικοί κήποι, τα μαγειρεία, ο στάβλος και το νέο βουστάσιο, καθώς επίσης και η αποκατάσταση - συντήρηση περίπου 50.000 κινητών αντικειμένων και η ψηφιοποίηση - συντήρηση περίπου 10.000 εγγράφων.

Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτήρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες - επενδυτές μπορεί να διατεθούν 22 κτήρια. Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης υποδομές λειτουργικότητας σε έκταση 670 στρεμμάτων. Παράλληλα, εκπονούνται ήδη οι αναγκαίες περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες ενώ υπάρχει συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υποδομών και Μεταφορών για την αναβάθμιση δημόσιων μέσων μεταφοράς και οδικών αξόνων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους χώρους του Τατοΐου.

Νέα Δημοκρατία: Ανεξάντλητα τα αποθέματα γελοιότητας στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για την αντίδρασή του αναφορικά με την συνάντηση του πρωθυπουργού, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

«Χρειάζεται μεγάλο απόθεμα γελοιότητας για να προσπαθεί κάποιος να συνδέσει την αξιοποίηση του κτήματος Τατοϊου, ώστε να αποτελέσει έναν χώρο αναψυχής για τους πολίτες, με πολιτειακό θέμα που λύθηκε οριστικά με πρωτοβουλία του ιδρυτή της ΝΔ Κ.Καραμανλή το 1974. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι τα αποθέματα γελοιότητας που διαθέτει είναι ανεξάντλητα».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Συνιστούμε στον κ. Μητσοτάκη να μην συμπεριφέρεται ως αυλάρχης των Γλύξμπουργκ

«Η σημερινή ηγεσία της ΝΔ επιβεβαίωσε ξανά πως το κόλλημα που έχει με τους Γλύξμπουργκ είναι διαχρονικό και αταλάντευτο», τονίζει σε νέα ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την οποία απαντά στην ΝΔ.

«Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως το θέμα δεν είναι η συνάντηση ενός Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρίγκηπα Κάρολο», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:

«Το θέμα είναι οι επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη να αποκαταστήσει το όνομα των Γλύξμπουργκ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, κάτι για το οποίο τόσο ο ελληνικός λαός, όσο και ο ιδρυτής του κόμματός του και τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφάνθηκαν οριστικά το 1974».

«Ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να ξαναγράψει τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, δεν διστάζει να προσβάλλει χιλιάδες αγωνιστές της Δημοκρατίας, αλλά και το ίδιο του το κόμμα», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Του συνιστούμε για άλλη μια φορά να σταθεί στο ύψος του πρωθυπουργικού του αξιώματος και να μην συμπεριφέρεται ως αυλάρχης των Γλύξμπουργκ. 'Αλλωστε έχουν περάσει σχεδόν 60 χρόνια από την Αποστασία και, παρά την... κατανοητή οικογενειακή αβροφροσύνη, δεν υπάρχει πλέον λόγος να καταθέτει δημόσια -και μάλιστα ως πρωθυπουργός- διαπιστευτήρια στον τέως», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ