ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση περιμένει θετικό μήνυμα από το Eurogroup χωρίς μέτρα–ρεζέρβα

Η κυβέρνηση περιμένει θετικό μήνυμα από το Eurogroup χωρίς μέτρα–ρεζέρβα
Στιγμιότυπο από την έναρξη της δεύτερης μέρας του κρίσιμου Eurogroup, το Σάββατο 11 Ιουλίου 2015 @ The European Union

Με το ΔΝΤ να παραμένει για το Μέγαρο Μαξίμου ο μεγαλύτερος γρίφος στην πορεία της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση συντονίζεται για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Στην κυβέρνηση κρατούν μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα της 9ης Μαϊου, γνωρίζοντας πως παρά τις θετικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων «ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», επομένως ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να προκύψει μία νέα εμπλοκή.

Στο Μαξίμου προχωρούν σε τροποποιήσεις του μηχανισμού διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων, επιμένοντας πως αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση για την τήρηση των στόχων και όχι η λήψη προληπτικών μέτρων που θα τινάξουν την ελληνική οικονομία στον αέρα.

Στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγμάτευσης στην πορεία προς το Eurogroup και εκτιμήθηκε ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού έπιασαν τόπο. Μάλιστα, οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της γαλλικής κυβέρνησης πως ο Φρανσουά Ολάντ επιμένει στην επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας προκάλεσαν ιδιαίτερη ικανοποίηση στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Όμως, όσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ανοίγει τα χαρτιά του και το ΔΝΤ παραμένει σιωπηλό, η κυβέρνηση αποφεύγει τις εκτιμήσεις ως προς τον πιθανολογούμενο χρόνο κλεισίματος της αξιολόγησης. Το Μαξίμου θα ήθελε μία λύση την ερχόμενη Δευτέρα, όμως –χωρίς να το λέει επισήμως– δεν πιστεύει πως στις 9 του μήνα θα υπάρξει συμφωνία. Ως εκ τούτου, περιμένει από το Eurogroup τουλάχιστον ένα θετικό μήνυμα προόδου, ούτως ώστε τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία με τους δανειστές.

Χωρίς, ωστόσο, να ψηφιστούν από την Βουλή προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, όπως επιμένει να ζητάει το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση συμφωνεί στο να νομοθετήσει τον μηχανισμό διόρθωσης, τον περίφημο κόφτη, που θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις, ωστόσο αρνείται να μπει στην λογική λήψης νέων μέτρων.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε μέτρα–ρεζέρβα και να μην μπορούμε να βγούμε έξω στην κοινωνία για μήνες», εξηγεί ανώτερη κυβερνητική πηγή, επιμένοντας πως η άρνηση του Μαξίμου να ψηφίσει και έξτρα μέτρα συνιστά μία πολιτική απόφαση που δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ο προγραμματισμός για ψήφιση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου παραμένει αμετάβλητος κι έτσι την ερχόμενη Τρίτη –εκτός απροόπτου– για τις δύο μεταρρυθμίσεις θα γίνει ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ