ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου στο CNN Greece: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ την Gazprom

Οικονόμου στο CNN Greece: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ την Gazprom
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Ξεκάθαρο μήνυμα αναφορικά με την ελληνική στάση στο ζήτημα της εξυπηρέτησης του εθνικού συμβολαίου με την Gazprom έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με φόντο τους τριγμούς που σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, εμφανίζει το μέτωπο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του CNN Greece, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι:

«Είναι ένα τεχνικό ζήτημα το οποίο θα αποσαφηνιστεί στη συνεδρίαση που θα έχουν οι υπουργοί Ενέργειας. Πάντως σε κάθε περίπτωση η χώρα μας θα εξακολουθεί να προμηθεύεται ενέργεια, να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, και να πληρώνει με τρόπο που να μην παραβιάζονται οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Είναι τεχνικό το θέμα μετατροπής των ευρώ σε ρούβλια, σε ευρώ θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι:

«Το πώς θα μετατρέπονται αυτά σε ρούβλια είναι ένα ζήτημα το οποίο, θα αποσαφηνιστεί και θα λυθεί μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου που έχουμε να κάνουμε πληρωμές στην Gazprom, νομίζω ότι θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η διαδικασία αυτή».

Επανέλαβε δε, ότι:

«Σε κάθε περίπτωση θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κίνδυνος σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας».

Στο ερώτημα εάν η χώρα μας σκοπεύει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διεργασιών να ζητήσει την εξαίρεση της από το χρηματιστήριο ενέργειας, όπως ισχύει για την Ισπανία και την Πορτογαλία, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι οι κινήσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, παρά τις πολύ μεγάλες αυξήσεις, «είχαν ως αποτέλεσμα το Μάρτιο η λιανική τιμή να έχει διαμορφωθεί πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Σε αυτό το πεδίο έστρεψε τους προβολείς ότι η θέση της Ελλάδας σε αυτήν την κατάταξη είναι κάτω και από την τιμή που έχει διαμορφωθεί σε Ισπανία και Πορτογαλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ