ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα πάει τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο και ξεσκεπάζει το τουρκικό καμουφλάζ

Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα πάει τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο και ξεσκεπάζει το τουρκικό καμουφλάζ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους INTIME

Το διπλωματικό ντεμαράζ στο οποίο αποδύθηκε η Αθήνα μετά τις ακραίες διαστάσεις που προσέλαβε η έκφραση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, αποβλέπει στην πλήρη επαναφορά της διεθνούς εστίασης στις απειλές που ενέχει το προβληματικό προφίλ της Άγκυρας για τη διατήρηση της συνοχής και τη ασφάλειας στους κόλπους της συμμαχίας. Η δε κορύφωση του, θα είναι η έκθεση των κινδύνων που παράγει η τουρκική προκλητικότητα, στη συνάντηση  με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου.

Όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές, οι ενέργειες και οι παρεμβάσεις που έχουν προηγηθεί της πρωτοφανούς έκτασης, παραβίασης των διεθνώς νόμιμων, καλλιεργούν μεθοδικά σε όλα τα fora, την άλλη εικόνα της Τουρκίας: της απόκλισης από τη δυτική χάραξη στον πόλεμο της Ουκρανίας και της σύγκλισης με το αναθεωρητικό υπόδειγμα. Μια εικόνα την οποία η ηγεσία της γείτονος επιχειρεί να καμουφλάρει κάτω από τον διαμεσολαβητικό ρόλο που διεκδικεί στην ίδια κρίση και μέσω αυτού το χαμένο έδαφος που της επιτρέπεται να ανακτήσει στις σχέσεις με την Ε.Ε., τις ΗΠΑ αλλά και ορισμένες από τις χώρες του Κόλπου.

Τούτων δοθέντων είναι προφανής, κατά την ίδια ανάλυση, η προσπάθεια της Άγκυρας να επωφεληθεί από την αναβάθμιση της γεωπολιτικής της χρησιμότητας ώστε να μεγιστοποιήσει το βαθμό επιτυχίας των διεκδικήσεών της σε βάρος της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, η Αθήνα δεν παραβλέπει τα εκλογικά κίνητρα πίσω από την ραγδαία κλιμάκωση της έντασης, η οποία λειτουργεί ως σειρήνα για τα αντανακλαστικά των ακραίων ψηφοφόρων που μπορούν να αποτελέσουν την πολύτιμη ώθηση στα ποσοστά του Τούρκου Προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο το ελληνικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ανάγκη τήρησης μηδενικής ανοχής απέναντι στο κρεσέντο προκλητικότητας. Δεν διέλαθε μάλιστα της ελληνικής προσοχής η στοχευμένη αναφορά της πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κοινότητα ασφάλειας σε ό,τι αφορά τη Φινλανδία και επιθυμούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτική της ΕΕ σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας». Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η ισχυρή παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γένς Στόλτενμπεργκ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους την Πέμπτη.

Ενέργεια που ανέβασε το βαθμό της διπλωματικής πίεσης μετά τα αυστηρότατα διαβήματα διαμαρτυρίας στα οποία προέβη η ελληνική διπλωματία προς την τουρκική πλευρά και το ρητό σήμα του Νίκου Δένδια, ό,τι το κοκτέιλ της επιθετικότητας με τις 41 υπερπτήσεις και τις συνολικά 168 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου: αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης».

Περαιτέρω είναι σαφές, ότι η τουρκική παραβατικότητα ανακόπτει τις θετικές προοπτικές που έδειχναν να διανοίγονται μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Αντανάκλαση αυτής της εξέλιξης αποτελεί η απόφαση για το πάγωμα των διαβουλεύσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα με την αλλαγή του επιπέδου ετοιμότητας της αεράμυνας της χώρας, μέσα από την ενεργοποίηση της έκτακτης άσκησης, εκπέμπονται ξεκάθαρα μηνύματα και στο πεδίο της αποτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ