ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το εθνικό σχέδιο για την ακρίβεια, οι πρόωρες κάλπες και το «καρφί» Μητσοτάκη

Το εθνικό σχέδιο για την ακρίβεια, οι πρόωρες κάλπες και το «καρφί» Μητσοτάκη
Το μήνυμα – προειδοποίηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τη στήριξη των νοικοκυριών λόγω της ενεργειακής ακρίβειας έβαλε σε πρώτο πλάνο χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μοιράζοντας παράλληλα και «κίτρινες κάρτες» σε όσους αναλώνονται αυτή την περίοδο σε συζητήσεις για πρόωρες κάλπες.

Η απόφαση για το εθνικό σχέδιο κατά της ακρίβειας είναι ειλημμένη εδώ και καιρό, με το κυβερνητικό επιτελείο να έχει εξετάσει το τελευταίο διάστημα σειρά εναλλακτικών, αναζητώντας τον πιο αποτελεσματικό μηχανισμό αντιμετώπισης της ακρίβειας για την ενέργεια. Το σχέδιο αυτό θα ανακοινωθεί, όπως όλα δείχνουν, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε κοινά μέτρα αποφασιστούν από πλευράς των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει σχεδόν ολοκληρώσει την επεξεργασία για την παρέμβαση στα τιμολόγια του ρεύματος.

Μάλιστα, το στίγμα που δίνεται είναι πως θα είναι «αποφασιστικού χαρακτήρα» και θα έχει «δραστική επίπτωση στην τιμή».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο:

«Πολύ σύντομα, θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής "έκρηξης". Ξέρω πολύ καλά πως αυτή η εισαγόμενη ακρίβεια πολιορκεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ δεν έπαψα ποτέ να τονίζω ότι οι μισθοί στη χώρα μας, δυστυχώς, είναι ακόμα χαμηλοί, ως απόρροια της δεκάχρονης οικονομικής περιπέτειας. Είναι κάτι το οποίο, προφανώς, μας απασχολεί ιδιαίτερα. Γι' αυτό και εν όψει των ευρωπαϊκών αποφάσεων εμείς αναπτύσσουμε και δρομολογούμε, όπως το έχουμε κάνει εδώ και αρκετούς μήνες, τις δικές μας εθνικές δράσεις. Και η στήριξη των εισοδημάτων είναι η βασική μας προτεραιότητα».

Το «καρφί» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός επέλεξε το χρόνο αυτό για να στείλει ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα στους υπουργούς του. Και ποιο είναι αυτό;

Ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία…

«Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις έκλεισαν οι κάμερες.

«Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά, μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών».

Με το ελαφρώς ειρωνικό αυτό σχόλιο, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να πατήσει «φρένο» στο κυβερνητικό έργο –ιδιαίτερα τώρα που οι διεθνείς εξελίξεις έχουν βάλει… φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν βρίσκεται μπροστά μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα «φούντωσαν» για ακόμη μια φορά οι φήμες για πρόωρες εκλογές από ορισμένα γαλάζια στελέχη.

Οι κυβερνητικές μηχανές θα έπρεπε αυτή την περίοδο να δουλεύουν στο… φουλ, ώστε να ανακάμψουν τα δημόσια έσοδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και οι συζητήσεις για πρόωρες κάλπες δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πίσω από το μήνυμαπροειδοποίηση ενδέχεται να κρύβονται και κάποιες σκέψεις του πρωθυπουργού για παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες όμως δεν είναι της παρούσης σε αυτό το χρόνο.

Τα σενάρια για τα μέτρα

Το επικρατέστερο σενάριο παρέμβασης για την ενεργειακή ακρίβεια θεωρείται η μείωση στη χονδρική τιμή του ρεύματος, παρότι η φόρμουλα αυτή συγκεντρώνει αρκετές τεχνικές δυσκολίες.

Εκτιμάται, ωστόσο, πως θα συμπιέσει τις τιμές στα προ του 2021 επίπεδα.

Περαιτέρω, ανοιχτό θεωρείται ακόμη το ενδεχόμενο για μια γενναίου χαρακτήρα επιδότηση στα λιανικά τιμολόγια ρεύματος κατά το μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται.

Εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι πως η παρέμβαση θα εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό βάθος, ενώ υπό εξέταση είναι και το εύρος της αναδρομικότητας που θα έχει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ