ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν βλέπουν συμφωνία ούτε στις 9 Μαΐου

Δεν βλέπουν συμφωνία ούτε στις 9 Μαΐου
Eurokinissi

Ανυπέρβλητο παραμένει το εμπόδιο του ΔΝΤ για την ελληνική κυβέρνηση καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι το Ταμείο δεν δέχεται για την ώρα την πρόταση της Αθήνας για τον αυτόματο μηχανισμό περιορισμού δαπανών.

Στην κυβέρνηση κρατούν μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα της 9ης Μαϊου, γνωρίζοντας πως παρά τις θετικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων «ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», επομένως ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να προκύψει μία νέα εμπλοκή.

Αν και τις τελευταίες ημέρες το κλίμα είναι εμφανώς βελτιωμένο, στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι οι λεπτομέρειες θα κρίνουν την τελική έκβαση της αξιολόγησης και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο θα κάμψουν τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ.

Στο Μαξίμου προχωρούν σε τροποποιήσεις του μηχανισμού διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων, επιμένοντας πως αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση για την τήρηση των στόχων και όχι η λήψη προληπτικών μέτρων που θα τινάξουν την ελληνική οικονομία στον αέρα.

Η Αθήνα θα ήθελε μία λύση την ερχόμενη Δευτέρα, όμως –χωρίς να το λέει επισήμως– δεν πιστεύει πως στις 9 του μήνα θα υπάρξει συμφωνία. Ως εκ τούτου, περιμένει από το Eurogroup τουλάχιστον ένα θετικό μήνυμα προόδου, ούτως ώστε τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία με τους δανειστές.

Επιπλέον, το γεγονός ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα παραστεί η Κριστίν Λανγκάρντ αλλά ο Πόουλ Τόμσεν ερμηνεύεται από την Αθήνα ως ένδειξη μη τελικής συμφωνίας στις 9 Μαΐου. Κυβερνητικοί παράγοντες όμως επισημαίνουν ότι η παρουσία Τόμσεν διευκολύνει πιθανές παραχωρήσεις από πλευράς ταμείου και συνεχίζουν να ευελπιστούν ότι στις 24 Μαΐου θα κλείσει τελικά η αξιολόγηση.

Πάντως στο Μαξίμου υπογραμμίζουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup και επισημαίνουν ότι πρόκειται για επιτυχία της κυβέρνησης καθώς είναι πάγια θέση της η ανάγκη για απομείωσή του.

Εν τω μεταξύ, μετά από απόφαση του Προεδρείου της Βουλής τα νομοσχέδια για φορολογικό και ασφαλιστικό θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια εντός του Σαββατοκυρίακου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ