ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου

Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου
Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τον βασιλιά Φίλιππο και τη βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου, που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Νωρίτερα, το βασιλικό ζεύγος υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου μαζί με τον Παύλο Κοτσώνη.

Σο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις, οι επενδύσεις ειδικά στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών αλλά και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις μαζί με το μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, κατά τη διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών που ακολούθησε έγινε επισκόπηση των εξαιρετικών σχέσεων Ελλάδας - Βελγίου, ενώ συζητήθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των επενδύσεων, ειδικά στον κλάδο της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που έχουν ενισχύσει σημαντικά τις ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα σε μια σειρά από τομείς.

Ενημέρωσε ακόμη για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η χώρα μας για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τις κινήσεις προκειμένου να καταστεί πύλη εισόδου ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Συζητήθηκαν, επίσης, οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ακόμη, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για το μεταναστευτικό, καθώς υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι απαιτείται κοινή διαχείριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με το βασιλικό ζεύγος Βελγίου

Νωρίτερα το βασιλικό ζεύγος υποδέχθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον σύντροφό της, κ. Παύλο Κοτσώνη.

Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, απένειμε στον Βασιλιά και στη Βασίλισσα των Βέλγων το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Με τη σειρά του, ο βασιλιάς των Βέλγων απένειμε στην κυρία Σακελλαροπούλου το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Λεοπόλδου.

Η κα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την χαρά της για την επίσκεψή τους στη χώρα μας η οποία όπως είπε «αντικατοπτρίζει τον εξαιρετικό βαθμό των διμερών μας σχέσεων». Από την πλευρά του ο βασιλιάς Φίλιππος είπε ότι η επίσκεψή του είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την ανταλλαγή πρακτικές και επιχειρηματικές δράσεις καθώς όπως σημείωσε, οι δύο χώρες έχουν κοινό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, συγκρίσιμο πληθυσμό και επίσης έχουν πολλά να προσφέρουν η μία στην άλλη.

Σακελλαροπούλου: Παραδοσιακά στενοί δεσμοί των δύο χωρών

«Η Ελλάδα και το Βέλγιο συνδέονται με παραδοσιακούς στενούς δεσμούς φιλίας, που στηρίζονται στις κοινές αξίες και αρχές μας. Είμαστε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και έχουμε αναπτύξει ένα σημαντικό επίπεδο συνεργασίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι έχουμε την επιθυμία, αλλά και την δέσμευση, να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις αυτές, σε κάθε τομέα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε:

«Η επίσκεψή σας γίνεται σε μια περίοδο που ο κόσμος, αλλά κυρίως η Ευρώπη, βιώνει μια πολύ σημαντική κρίση. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία συνεχίζεται ακόμη, χωρίς να είναι ορατή σε άμεσο χρόνο η κατάπαυση του πυρός, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Η σθεναρή αντίσταση του ουκρανικού λαού απέναντι στην εισβολή των Ρώσων είναι η αντίσταση κάθε ελευθέρου ανθρώπου απέναντι στη βία και απέναντι στην παραβίαση των συνόρων των κρατών. Και αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία του δικαιώματος κάθε λαού στην αυτοδιάθεση».

«Έχουμε όλοι σοκαριστεί τον τελευταίο καιρό από τις εικόνες αγριότητας των πόλεων γύρω από το Κίεβο, κατά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, ιδίως από τις εικόνες της Μπούτσα. Η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα στηρίξει, και το έχει ήδη κάνει, τα κράτη-μέλη, τα οποία είναι οι πρώτες περιοχές υποδοχείς προσφύγων, γιατί βέβαια από την κρίση αυτή προέκυψε και μια πολύ σημαντική ανθρωπιστική κρίση, ένας λαός μετατράπηκε σε πρόσφυγα. Έχουμε ήδη υποδεχθεί κι εμείς εδώ Ουκρανούς πρόσφυγες και είχα την ιδιαίτερη συγκίνηση να διαπιστώσω πόσο επιθυμούν να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατόν στη χώρα τους, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».

«Η Ελλάδα και το Βέλγιο, όπως και οι λοιποί Ευρωπαίοι εταίροι μας και άλλα κράτη, αντέδρασαν θετικά στην έκκληση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη διενέργεια έρευνας για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Και για την Ελλάδα αυτό έχει ένα διπλό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθόσον αφορά κυρίως την περιοχή της Μαριούπολης, όπου εδώ και αιώνες υπάρχει μία εστία ελληνικής κοινότητας που ήκμαζε - περίπου 100.000 άνθρωποι- και η πόλη, όπως ξέρουμε σήμερα, έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί».

«Παράλληλα με την πανδημία, την κλιματική κρίση, τα προβλήματα για τον ενεργειακό εφοδιασμό, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, που φτάνουν μέχρι και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών-μελών. Με την παράδοση όμως, την πίστη στις ευρωπαϊκές αξίες και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη συνεργασία όλων μας, θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι πολλαπλές κρίσεις θα αντιμετωπιστούν. Και πάλι καλώς ήρθατε».

Φίλιππος: Έχουμε να προσφέρουμε πολλά η μία χώρα στην άλλη

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κάνουμε την πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά την πανδημία του Covid - εδώ και δύο χρόνια δεν είχαμε πραγματοποιήσει άλλη», ανέφερε ο βασιλιάς Φίλιππος, ευχαριστώντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση.

«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία - συνέχισε - να ακούσουμε ο ένας τον άλλον, να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, πρακτικές και επιχειρηματικές δράσεις, που είναι κάτι απαραίτητο ιδίως σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή».

«Είμαστε δύο χώρες παρόμοιες, έχουμε πολλά να προσφέρουμε η μία στην άλλη, και οι δύο έχουμε ευρωπαϊκό προσανατολισμό, έχουμε συγκρίσιμο πληθυσμό. Είναι, λοιπόν, μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε εδώ και θα κάνουμε αυτή την ανταλλαγή απόψεων, και για τα καλά και τα άσχημα και για τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη. Για το παρελθόν, καθότι μας συνοδεύουν και αρχαιολόγοι και πρυτάνεις βελγικών πανεπιστημίων, για το παρόν, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού για τα όσα αντιμετωπίζουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και για το μέλλον, στον τομέα της ενέργειας και της επικοινωνίας, έχουμε πολλά να πούμε και πολλά να ανταλλάξουμε. Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ