ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Ζωής Ράπτη με την Βασίλισσα του Βελγίου Ματθίλδη – Συζήτησαν για την ψυχική υγεία

Συνάντηση Ζωής Ράπτη με την Βασίλισσα του Βελγίου Ματθίλδη – Συζήτησαν για την ψυχική υγεία
Η Βασίλισσα Ματθίλδη παρέθεσε γεύμα στο Ξενοδοχείο "King George"

Στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά και στη σημασία των διεθνών συνεργασιών για τα ζητήματα Ψυχικής Υγείας, με την εφαρμογή των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, στην συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τη Βασίλισσα Ματθίλδη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στη χώρα μας.

Η Βασίλισσα Ματθίλδη παρέθεσε γεύμα στο Ξενοδοχείο "King George", με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων των προσκεκλημένων, σχετικά με το θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη: προκλήσεις και λύσεις».

Η Βασίλισσα Ματθίλδη, είναι εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχουν τεθεί από τον Οργανισμό, στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030.

Υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη διασφάλισης ενισχυμένης πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης, καθώς και την καταπολέμηση του στιγματισμού που συνοδεύει την ψυχική υγεία.

Στόχος της συζήτησης ήταν η ανάδειξη των διαφορετικών οπτικών των διακεκριμένων συνομιλητών, αναφορικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους τομείς, αλλά και στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.

Η υφυπουργός εστίασε στα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιούνται από το υπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές στην Β. Εύβοια, οι σεισμοί στη Σάμο και το Αρκαλοχώρι Κρήτης και οι πλημμύρες στην Καρδίτσα και την Ελασσόνα.

Αναφέρθηκε επίσης, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, με ορίζοντα 10ετίας, που ολοκληρώνεται άμεσα, αλλά και στη δημιουργία νέων δομών και προγραμμάτων, που έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο για παιδιά και εφήβους, υπερήλικες, εργαζόμενους, όσο και για το γενικό πληθυσμό.

Τα προγράμματα αυτά έχουν στόχο την ανάπτυξη ποιοτικών και κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ώστε να διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε όλη την επικράτεια.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε:

Α) στη σημασία των διεθνών συνεργασιών για τα ζητήματα Ψυχικής Υγείας, με την εφαρμογή των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, με αναφορά στη Διακήρυξη των Αθηνών του Ιουλίου 2021, την οποία υπέγραψαν 53 Κράτη Μέλη του Π.Ο.Υ. Ευρώπης

Β) στη σπουδαιότητα της Αιγίδας της Α.Μ. Βασίλισσας Ματθίλδης στην Πανευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ψυχική Υγεία του Π.Ο.Υ. Ευρώπης, όσον αφορά στον συντονισμό Κρατών, Αυτοδιοίκησης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στα Κράτη – Μέλη.

Γ) στην αξιοποίηση του Πολιτισμού και των Τεχνών, στην Ψυχική Υγεία, ως μέσων πρόληψης και θεραπείας, μέσω και της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης.

Τέλος, επεσήμανε ότι, παρότι η πανδημία covid-19 και οι φυσικές καταστροφές έχουν προκαλέσει διατάραξη στα υποχρηματοδοτούμενα συστήματα υγείας παγκοσμίως, αποτελούν παράλληλα μια σπουδαία ευκαιρία για να γίνουν οι απαραίτητες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές αλλαγές και ενισχύσεις, ώστε να ανακάμψουμε ανθεκτικότεροι από αυτή την κρίση.

Η συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών, εθνικών και διεθνών φορέων και η κοινωνική αλληλεγγύη προσφέρουν τον ασφαλέστερο δρόμο για την οικοδόμηση πιο υγιών και ισότιμων κοινωνιών.

Στο γεύμα παραβρέθηκαν επίσης, εκτός από την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, οι:

Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια της Σχολής Οικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,
Δήμητρα Κώνστα, Υπεύθυνη Έργου «Life-IPAdaptinGR»,
Χρήστος Ζερεφός, Επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Φυσικής ΕΚΠΑ,
Elise Jalladeau, Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης,
Θεοδώρα Αντωνακάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιοποικιλότητας της Τράπεζας της Ελλάδος,
Λία Παπάζογλου, Συνιδρύτρια της ΜΚΟ Ecogenia,
Παυλίνα Σπανδώνη, Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ