ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Δεν επιτρέπουμε στην Τουρκία να επαναφέρει τις παράνομες αξιώσεις της

ΥΠΕΞ: Δεν επιτρέπουμε στην Τουρκία να επαναφέρει τις παράνομες αξιώσεις της
To ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων θα τεθεί στη διάρκεια των επαφών κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ INTIME

Στην ένταση με την οποία την περασμένη Τετάρτη η Τουρκία προκάλεσε, πραγματοποιώντας 168 παραβιάσεις του εναέριου χώρου και 42 υπερπτήσεις, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. Αναφερόμενος στην κινητοποίηση της Αθήνας έναντι των τουρκικών προκλήσεων, υπογράμμισε ότι δεν θα δοθεί η δυνατότητα στην Άγκυρα να επαναφέρει τις παράνομες αξιώσεις της.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, «ο στόχος μας τόσο προς την τουρκική πλευρά, όσο και προς τους εταίρους μας ήτανε ακριβώς να πέσουν οι τόνοι, να πέσει η ένταση και αυτό ήταν και το μήνυμα το οποίο μεταφέραμε όπως είπα και πριν, και στους εταίρους και στους συμμάχους μας, ακριβώς ότι ανεξαρτήτως εποχής αυτό το πράμα είναι καταδικαστέο και απαράδεκτο. Αυτό είναι το ένα.

»Αλλά, από εκεί και πέρα δεν θα πρέπει αυτή τη στιγμή που η προσοχή όλου του Δυτικού κόσμου είναι στραμμένη προς την κρίση στην Ουκρανία, να βρίσκεται, να υπάρχει μία δυνατότητα ή ευκαιρία από την Τουρκική πλευρά για να επαναφέρει τις παράνομες αξιώσεις της. Αυτό ήταν ένα μήνυμα το οποίο το περάσαμε και το περνάμε θα έλεγα ξεκάθαρα. Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες.»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε δε: «Είναι αυτονόητο ότι το ζήτημα των παραβιάσεων, της αύξησης της έντασης και των υπερπτήσεων, θα τεθεί κατά τη διάρκεια των επαφών [στις ΗΠΑ]. Αυτό το θεωρώ ότι είναι αυτονόητο. Χωρίς να θέλω να μπαίνω εγώ σε ζητήματα τέτοια, γιατί η επίσκεψη είναι του πρωθυπουργού. Βεβαίως και ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι παρών, αλλά η επίσκεψη είναι του πρωθυπουργού».

Ο κ. Παπαϊωάννου αποτύπωσε την τουρκική προκλητικότητα της περασμένης Τετάρτης ως εξής: «Αν δε με απατά η μνήμη μου και δυστυχώς κάθε μέρα με απατά όλο και περισσότερο, μέσα σε μία ημέρα την περασμένη Τετάρτη, πριν μια εβδομάδα ακριβώς, είχαμε μέσα σε μια μέρα 168 παραβιάσεις του εναερίου χώρου και 42 υπερπτήσεις.

»Να μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω ότι ο μεγαλύτερος αριθμός υπερπτήσεων, τουρκικών αεροσκαφών άνωθεν ελληνικού εδάφους, μέχρι την περασμένη Τετάρτη, είχε γίνει το 2020, την εποχή που είχαμε μια κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς και επίσης, με συγχωρείτε, μπορεί να κάνω και λάθος, αν δεν απατώμαι ήταν 23. Άρα περίπου οι μισές μέσα σε μια μέρα.

»Το 2020 που είχαμε ρεκόρ υπερπτήσεων σε μία χρονιά, είχαμε αν δεν απατώμαι 393, το 2019 είχαμε - που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ, αρνητικό βέβαια, πάντα αρνητικό, όταν λέμε ρεκόρ συνήθως έχει θετικό πρόσημο, στην προκειμένη περίπτωση εννοείται ότι είναι αρνητικότατο – γύρω στις 139-140 υπερπτήσεις, το οποίο σας λέω αποτελούσε τότε ρεκόρ. Λοιπόν, εδώ είχαμε 42 υπερπτήσεις μέσα σε μία ημέρα.

»Γιατί απαριθμώ όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία; Γιατί πολύ απλά οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να προσθέσω πάρα πολλά πράγματα.

»Αυτό το οποίο θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι ότι καταρχάς έγιναν υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους και κατοικημένων περιοχών. Πάνω από αρκετά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη Ρόδο, την Κω, την Κάλυμνο τη Σάμο, μεταξύ άλλων. Αυτό ήταν μια πρωτοφανής αύξηση της έντασης από πλευράς Τουρκίας, μία προκλητική συμπεριφορά. Δυστυχώς δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω κατά κάποιο άλλο τρόπο.

»Και ακριβώς, όπως είπατε, έρχεται βεβαίως σε αντίθεση με το κλίμα το οποίο εμείς προσπαθούσαμε και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε, ένα κλίμα καλής γειτονίας. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ των καλών σχέσεων με την Τουρκία, στη βάση βεβαίως του Διεθνούς Δικαίου.

»Εδώ πέρα μιλάμε για σαφή παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και η οποία βεβαίως δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Και για αυτό μάλιστα έγιναν, κάτι το οποίο δεν το συνηθίζουμε, έγιναν δυο διαδοχικά διαβήματα μέσα σε δυο μέρες εδώ στην Αθήνα από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, τον Πρέσβη κύριο Δεμίρη, προς τον Τούρκο Πρέσβη στον οποίο τονίστηκαν όλα αυτά τα οποία σας ανέφερα.

»Και παράλληλα τονίσαμε και το άλλο το οποίο δεν θέλουμε να ξεχνιέται, ότι σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη και γενικότερα για την Ατλαντική Συμμαχία, το ΝΑΤΟ, η συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει σε θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά παράλληλα έχει έναν πάρα πολύ αρνητικό αντίκτυπο, επηρεάζει τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

»Επίσης, θέλω να πω ότι αυτά τα μεταφέραμε στην τουρκική πλευρά. Όπως γράψαμε και στην ανακοίνωση, τα μετέφερε καταρχάς ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Δένδιας, ο οποίος μίλησε με Πρέσβεις διαπιστευμένους εδώ στην Αθήνα εκείνες τις ημέρες, είχε αρκετές επαφές και υπογράμμισε αυτό το γεγονός.

»Δόθηκαν και οδηγίες, γίνανε και ενημερώσεις παράλληλα στον ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ. Είδατε ότι επίσης ο Πρωθυπουργός μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον κύριο Στόλτενμπεργκ για αυτό το θέμα. Ήταν κάτι το πρωτοφανές και μεταφέραμε τη δυσαρέσκειά μας.»

Ερωτηθείς για το τουρκικό non paper με το οποίο η Άγκυρα ισχυρίστηκε πως ελληνικά μαχητικά είχαν πραγματοποιήσει παραβιάσεις, στις οποίες απάντησε η Τουρκία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απάντησε: «Δεν ξέρω τι αφήγημα θέλει να χρησιμοποιήσει, εγώ ξέρω ότι οι πράξεις της Τουρκίας, αυτό που κάνει είναι καταδικαστέο. Δεν μπορεί να παραβιάζει και τον εναέριο χώρο, αλλά και να κάνει υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών και αυτό το οποίο εμείς τονίσαμε από πλευράς μας, είναι ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει επ' ουδενί αποδεκτό από τη δική μας πλευρά.

»Και όπως σας είπα και πριν, συγγνώμη που γίνομαι κουραστικός, το επαναλαμβάνω, αλλά θέλω να το τονίσω, ότι αυτό το πράγμα ήταν καταδικαστέο και για αυτό έγιναν και τα έντονα διαβήματα τα οποία κάναμε».

Σε ό,τι αφορά τις επιστολές της Τουρκίας στον ΟΗΕ για για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ειδικά του ανατολικού Αιγαίου», ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε: «Η θέση μας όσον αφορά αυτό το ζήτημα, το ζήτημα δηλαδή της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, οι θέσεις μας είναι γνωστές και τις ξέρουμε όλοι και τις ξέρει και η τουρκική πλευρά εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι κάτι το οποίο χρειάζεται, αν μου επιτρέπετε, να το επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα. Οι θέσεις μας είναι σταθερές. Και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

» Αλλά αφού με ρωτήσατε για τις επιστολές του Μονίμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως είθισται πάντα αυτές οι επιστολές δεν απευθύνονται σε εμάς. Απευθύνονται στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Η πρώτη επιστολή είχε σταλεί τον Ιούλιο του ’21 και έχει ήδη απαντηθεί. Στη συνέχεια υπήρξε και δεύτερη επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου την οποία βεβαίως και θα απαντήσουμε με τα επιχειρήματά μας τα νομικά και πολιτικά, τα οποία, όπως σας είπα, βασίζονται στις θεμελιώδεις, δεν μπορώ να βρω άλλη λέξη, αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Δηλαδή είναι rock solid να το πω όπως το λένε και οι Βρετανοί.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ