ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Συνταγματική υποχρέωση η προστασία των συνόρων μας

Μηταράκης: Συνταγματική υποχρέωση η προστασία των συνόρων μας
Απάντηση σε επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Μέρα25 Κρίτωνα Αρσένη ΙΝΤΙΜΕ

Συνταγματική υποχρέωση χαρακτήρισε ο Νότης Μηταράκης την προστασία των συνόρων και σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τα φυλάει και να αποτρέπει τις παράνομες ροές.

«H κρίση έχει πλέον αλλάξει στα ανατολικά μας σύνορα. Η Ευρώπη δέχθηκε πολλαπλές υβριδικές απειλές τα τελευταία χρόνια σχετιζόμενες με το Mεταναστευτικό. Μεταξύ αυτών ήταν και η επίθεση που δέχθηκε η χώρα μας στα εξωτερικά της σύνορα τον Μάρτιο του 2020, μέσω της μαζικής και βίαιης προσπάθειας χιλιάδων επίδοξων παράνομων μεταναστών να διασχίσουν τα ευρωπαϊκά -ας μην ξεχνάμε- σύνορα, ενθαρρυμένοι και υποβοηθούμενοι από τις αρχές της γείτονος», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας σε επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Μέρα25 Κρίτωνα Αρσένη.

Αναφερόμενος στην παραίτηση του εκτελεστικού διευθυντή της FRONTEX κ. Leggeri που έθιξε ο κ. Αρσένης, ο κ. Μηταράκης επέκρινε την αντιπολίτευση ότι καταβάλλει ανεπιτυχώς προσπάθεια να συνδέσει την παραίτηση Leggeri με δήθεν pushbacks που γίνονται από τη χώρα μας.

Παράλληλα, απευθύνθηκε σε όσους -όπως είπε- υιοθετούν και αναπαράγουν άκριτα τις καταγγελίες ΜΚΟ και δημοσιογραφικών οργανισμών περί pushbacks, λέγοντας:

«Οι όποιες καταγγελίες εξετάσθηκαν τους περασμένους μήνες και από το ίδιο το ΔΣ του Οργανισμού, αλλά και από ειδική ελεγκτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς να επιβεβαιωθεί η βασιμότητα καμίας από αυτές και χωρίς να βρεθεί κάτι εναντίον της FRONTEX».

Επικαλέστηκε μάλιστα, και το πόρισμα της ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα στις 24 Μαρτίου, και το οποίο κατέληγε ότι «δεν προκύπτει επαρκής τεκμηρίωση ενεργειών επαναπροώθησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ