ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δυνατή ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα - Αντικειμενική αναγκαιότητα η αυτοδύναμη κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Δυνατή ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα - Αντικειμενική αναγκαιότητα η αυτοδύναμη κυβέρνηση
«Η ΝΔ έχει σχέδιο τετραετίας αλλά όραμα δεκαετίας για την Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός CNN Greece/ Αλέξανδρος Γαστεράτος

Τα διλήμματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης κυριάρχησαν στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έναρξη του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός δίνοντας έμφαση στην αυξημένη ετοιμότητα του κομματικού μηχανισμού, διαμήνυσε ότι: «Μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση συνεπάγεται και ένα ισχυρό κράτος. Να γιατί δυνατή ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Και γιατί με περιχαρακωμένα τα άλλα κόμματα η αυτοδύναμη κυβέρνηση παύει να υφίσταται ως παραταξιακός στόχος αλλά μετατρέπεται σε αντικειμενική αναγκαιότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «παρών στο μέλλον της χώρας. Για την Ελλάδα που θέλουμε για την Ελλάδα που μας αξίζει» και φιλοτεχνώντας πάνω στον καμβά των εκλογικών διλημμάτων πρόσθεσε: «Τα χρώματα ανάμεσα στα κόμματα έχουν ξεθωριάσει όμως οι ιδεολογίες μένουν. Δεν υπάρχει πλέον Αριστερά Δεξιά, υπάρχει καθήλωση και εξέλιξη». Απευθυνόμενος προς όλα τα στελέχη συμπλήρωσε: Υπόσχομαι πράττω είναι το χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι αυτό που θέλει ο πολίτης. Τόλμη και ανοιχτές απόψεις βρίσκονται στο dna του κόμματος μας σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας που μένουν προσκολλημένοι στο χτες. Κρίσιμο νήμα παράδοσης και εξέλιξης. Είναι η αγάπη για το έθνος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ένα συνέδριο δράσης μέχρι το τέλος του εκλογικού κύκλου που με το υλικό που θα δημιουργήσει θα χτίσει τη νέα τετραετία» και τόνισε εμφατικά ότι: «Η ΝΔ έχει σχέδιο τετραετίας αλλά όραμα δεκαετίας για την Ελλάδα.»

Αναφερόμενος στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος υποστήριξε ότι προέκυψαν κατακτήσεις που δεν ήταν καθόλου αυτονόητες. Εκπέμποντας ακόμη ένα μήνυμα ζήτησε από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να μην τις θεωρούν δεδομένες: «Γιατί αυτό θα είναι και το καταλυτικό δίλημμα των επόμενων εκλογών. Την αλήθεια μιας Ελλάδας που παρά τις δυσκολίες αλλάζει και έχοντας νωπές στη μνήμη τους τι έζησαν από το καλοκαίρι του 2015 έως το καλοκαίρι του 2019 τι έζησαν. Και βάζοντας με το μυαλό τους τους παλιούς πρωταγωνιστές στη θέση των προκλήσεων που ζήσαμε ή θα έρθουν».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι με την εφαρμογή του τριπτύχου, «σταθερότητα, συνέχεια, συνέπεια», οι πολίτες στις επόμενες κάλπες «σίγουρα θα αποφασίσουν σωστά με το μυαλό και την καρδιά». Όπως σημείωσε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επιστρέψει η χώρα στην υπανάπτυξη και στο διχασμό». Εξέπεμψε δε, ακόμη ένα μήνυμα για ένταση της προσπάθειας γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς κόμμα, ούτε και κόμμα μακριά από την κοινωνία. Σας θεωρώ πρεσβευτές μου σε κάθε ελληνική γωνία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εχθρούς τον κυβερνητισμό, την έπαρση και τον παραγοντισμό. «Και όπως ο καθένας μας πρέπει να ακούσει τα προβλήματα πρέπει να παραδέχεται τις αστοχίες μας, πρέπει να μεταδίδει το έργο μας» ανέφερε. Πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να πραγματοποιείται: «Δίπλα στον κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν. Υπηρετούμε όλους τους Έλληνες αυτή είναι η παρακαταθήκη μας».

«Για εμάς η εθνική άμυνα και η υπεράσπιση της πατρίδας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε διακριτή αναφορά στη ριζική αναβάθμιση του οπλοστασίου των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκαθαρίζοντας ό,τι: «Προτεραιότητα παραμένει η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας τους», υπενθυμίζοντας τις εμβληματικές προσθήκες των 24 γαλλικών μαχητικών Rafale, των τριών φρεγατών Belharra, αλλά και των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία και στη μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με την ανακούφιση των ενστόλων μέσω της μείωσης της φορολογίας τους.

Στα ζητήματα της εθνικής ατζέντας ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι: «Η απάντηση έρχεται από την ενεργό διπλωματία μας και τα επιτεύγματά της». Υπερθεματίζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, αναφέρθηκε στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τη συμφωνία χάραξης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, αλλά και την αναβάθμιση της αμυντικής συμπόρευσης με τη Γαλλία και τις άλλες χώρες. Στο πεδίο του μεταναστευτικού και επεκτείνοντας τα βέλη του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία υλοποίησε τις προγραμματικές δεσμεύσεις: «Είπαμε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι. Είπαμε ότι θα φυλάξουμε τα σύνορα μας και το κάναμε πράξη». Πρόσθεσε δε: «Εμείς αντικαταστήσαμε την ντροπή της Μόριας».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Εθνικό Πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα έθεσε στο επίκεντρο της τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Όπως είπε: «η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Έχουμε το θάρρος και διορθώνουμε αυτή την αδικία». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «και οι παραγωγοί ενέργειας θα βάλουν το χέρι στην τσέπη», ενώ επανέλαβε την κριτική του απέναντι στην καθυστερημένη αντίδραση της ΕΕ επαναλαμβάνοντας ό,τι: «Δεν μπορώ να περιμένω το αργοκίνητο υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία».

Εντείνοντας τις αιχμηρές αναφορές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι το 14ο Συνέδριο αναδεικνύει τη: «Μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους μας, όπως φάνηκε πρόσφατα. Γιατί βέβαια δεν είναι τακτικό ένα συνέδριο που γίνεται κάθε έξι χρόνια και πίσω από κλειστές κομματικές κουρτίνες. Δεν είναι ουσιαστικό αν δεν αναζητά με ειλικρίνεια τις αιτίες που έφεραν τρεις εκλογικές καταδίκες από τον λαό. Δεν είναι αποτελεσματικό αν οι ίδιοι οι γερασμένοι πρωταγωνιστές ξαναφωνάζουν τα ίδια γέρικα συνθήματα». Και πρόσθεσε: «Και σίγουρα δεν είναι δημοκρατικό αν ο παλιός, ο ένας και μοναδικός υποψήφιος αρχηγός, συμμετέχει σε μία δήθεν εκλογή με μόνο αντίπαλο τον εαυτό του».

Διατηρώντας προς την ίδια κατεύθυνση το στόχαστρο της κριτικής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι με αφορμή την ενεργειακή κρίση, που πυροδοτεί ην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: «Παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού στην Ευρώπη οι δημαγωγοί προτείνουν και πάλι εύηχες αλλά ανεφάρμοστες λύσεις για την ακρίβεια και από την άλλη πλευρά κρύβουν τις αληθινές αιτίες της. Πώς; Με μισόλογα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με σιωπή για τους ενεργειακούς εκβιασμούς της που μας απειλούν όλους».

Όπως τόνισε όμως: «Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις απέναντι στον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους καταπατητές των συνόρων και στους υπερασπιστές τους. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις μεταξύ του δεσποτισμού και της δημοκρατίας». Συμπλήρωσε δε, σε υψηλούς τόνους: «Στηρίζουμε έμπρακτα τους αμυνόμενους. Μένουμε στο πλευρό των προσφύγων. Καταδικάζουμε τα εγκλήματα πολέμου. Με λίγα λόγια, ναι, είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με τη Δημοκρατία, και είμαστε με την Ελευθερία».

mm1.jpg

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις οικονομικού χαρακτήρα, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στις ελαφρύνσεις για τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι «η εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους μισθωτούς και τους επαγγελματίες και σύντομα δεν θα ισχύει και για το Δημόσιο», καθώς και ότι «μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9 μονάδες και τον Ιούνιο έρχεται και νέα μείωση».

«Μέχρι το ξέσπασμα της ενεργειακής έκρηξης η ανάπτυξη επέστρεψε. Με την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Η ανεργία υποχώρησε 4,5 μονάδες, δημιουργήθηκαν πάνω από 200.000 νέες δουλειές. Έπεσαν οι φόροι, αυξήθηκαν τα εισοδήματα. Το ΔΝΤ έφυγε νωρίτερα κατά δύο χρόνια.

»Σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ είναι κατά 34% χαμηλότερος. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής έπεσε από το 22% στο 9%. Και ο φόρος επιχειρήσεων από το 29% και στο 22%. Η εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους μισθωτούς και τους επαγγελματίες και σύντομα δεν θα ισχύει και για το Δημόσιο. Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9 μονάδες και τον Ιούνιο έρχεται και νέα μείωση. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δυο φορές, κατά 9,7% και ακόμη περισσότερο αν υπολογιστεί και η μείωση των εισφορών για να το πω πιο απλά: ένας 15ος μισθός.»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, και ειδικότερα στις προσλήψεις και την ενίσχυση του ΕΣΥ εν μέσω της πανδημίας, αλλά και της Παιδείας, επισημαίνοντας ότι «όλες οι παρεμβάσεις μας είχαν ένα επίκεντρο. Κι αυτό ήταν ο άνθρωπος».

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ, πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ένας τραυματισμός στο πόδι κράτησε μακριά από την έναρξη του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διασχίζοντας τον συνεδριακό χώρο -ο οποίος έχει διαμορφωθεί χωροταξικά με αμφιθεατρική τεχνοτροπία- είχε θερμή συνομιλία με τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον πρώην Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στην αρχή του Συνεδρίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Μαριέτας Γιαννάκου, η οποία έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο.

Φορτισμένες αναφορές που αφορούν στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, διέτρεξαν τον χαιρετισμό του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος της Κύπρου καυτηρίασε τη στάση της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς που έχουν παγώσει τη διαδικασία των συνομιλιών υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παράλογες αξιώσεις που έχουν στόχο «να μετατρέψουν την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο».

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε εμφατικά: «Έντιμη Δύση, όχι υποχώρηση στις παράλογες αξιώσεις. Δεν παρέλειψα να πράξω ότι έπρεπε για να επιτύχουμε μια λύση που θα απαντούσε και στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Για ένα κράτος λειτουργικό διαφορετικά θα ήταν θνησιγενές».

Εξέπεμψε, δε, ξεκάθαρο μήνυμα: «Ούτε και πρόκειται να υποχωρήσουμε από θέσεις που διασφαλίζουν την εθνική αξιοπρέπεια».

Το Σάββατο 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μπρατάκου και του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Μπούγα.

Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα απευθύνουν εκπρόσωποι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, τη δεύτερη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των συνέδρων σε έξι θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι: «Ασφάλεια για όλους», «Προστασία του Περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», «Καθημερινότητα: Κράτος φιλικό για τους πολίτες & Δίκαιη ανάπτυξη», «Ενδυνάμωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας», «Νέα Δημοκρατία: Τολμά να εξελίσσεται μένοντας σταθερή στις αξίες της» και «Πολιτικές για τους νέους». Κατά τη διάρκεια της θεματικής «Πολιτικές για τους νέους» οι νεότεροι βουλευτές του κόμματος θα παρουσιάσουν μια δέσμη προτάσεων που αφορούν τη νέα γενιά.

Επιπλέον, το Σάββατο 7 Μαΐου θα λάβει χώρα η παρουσίαση του project για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του κόμματος.

Την Κυριακή 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες του τ. Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και του πρώην Προέδρου του κόμματος και πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Πριν τη λήξη των εργασιών, θα απευθύνει ομιλία προς το σώμα των συνέδρων ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα υπάρχουν περίπτερα του Be my Hero με στόχο την εγγραφή εθελοντών για δωρεά μυελού των οστών, των συλλόγων «ΣΥΝΕΧΙΖΩ» και «ΗΠΑΡΧΩ» για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη δωρεά οργάνων, καθώς και ένα περίπτερο για την πρόληψη κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Ως προς το οργανωτικό σκέλος του Συνεδρίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο από τις 14:00- 18:00 και η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή από τη 13:00 έως τις 16:00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ