ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Επιθυμούμε φιλικές σχέσεις με όλους, αλλά θα απαντάμε σε κάθε είδους παραβατικότητα

Δένδιας: Επιθυμούμε φιλικές σχέσεις με όλους, αλλά θα απαντάμε σε κάθε είδους παραβατικότητα
«Η τακτική "πρώτα παρανομώ και μετά διαπραγματεύομαι την παρανομία μου έναντι νομίμου δικαιώματος του άλλου", έλαβε τέλος», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών. INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση εξέπεμψε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ.  

«Επιθυμούμε φιλικές σχέσεις με όλους. Αλλά ας μην υπάρχει οποιαδήποτε παρερμηνεία. θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε κάθε είδους παραβατικότητα. Επί του πεδίου. Σε κάθε επιστολή. Σε κάθε σε βάρος μας ρητορική. Δεν δεχόμαστε, Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα ή απειλές. Κανενός είδους».

Επεκτείνοντας την εμβέλεια του σήματος του ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και έχοντας ως ξεκάθαρο αποδέκτη την Άγκυρα, πρόσθεσε:

«Η τακτική "πρώτα παρανομώ και μετά διαπραγματεύομαι την παρανομία μου έναντι νομίμου δικαιώματος του άλλου", έλαβε τέλος. Αυτά ισχύουν στο ακέραιο και για την Κύπρο. Αυτά ισχύουν για τα Νησιά μας. Αυτά ισχύουν για τις θάλασσές μας και τον εναέριο χώρο μας».

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της γαλάζιας διακυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Νίκος Δένδιας, επισήμανε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε πράξη την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης.

«Την Ελλάδα που μεγάλωσε τον εθνικό της χώρο. Για πρώτη φορά μετά το 1947. Την Ελλάδα που ισχυροποιεί και διευρύνει τις συμμαχίες της. Που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα εθνικά της συμφέροντα».

Υπερθεματίζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπλήρωσε: «Την Ελλάδα που μιλάει καθαρά και ξάστερα. Όχι στις παρακάμαρες των Αθηνών. Στην Άγκυρα. Μπροστά στους Τούρκους. Μπροστά σε όλο τον κόσμο. Καθαρά και ξάστερα. Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν φοβάται. Απαντά με αποφασιστικότητα. Σε κάθε είδους πρόκληση».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «συνιστούν τεράστια εθνική επιτυχία οι Συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο μετά από μισό αιώνα. Όπως και η συμφωνία για παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία στη Χάγη».

Και πρόσθεσε:

«Συνιστούν εθνικές επιτυχίες οι Συμφωνίες Συνεργασίας σε στρατηγικό και αμυντικό τομέα με τις ΗΠΑ και την Γαλλία», οι οποίες όπως είπε: «Θωρακίζουν την ασφάλεια της χώρας».

Φιλοτεχνώντας στον ίδιο καμβά, ανέφερε τις συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, αλλά και τις εθνικές επιτυχίες, όπως χαρακτήρισε τα σχήματα συνεργασιών-συμμαχιών που προωθήσαμε στην περιοχή.

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στη Ουκρανία, ο κ. Δένδιας τόνισε εμφατικά την ξεκάθαρη θέση που έλαβε εναντίον της η Ελλάδα.

«Δεν χωρά εδώ ουδετερότητα. Δεν υπάρχει δρόμος στη μέση. Μόνος δρόμος είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Με παραλήπτη τη Μόσχα η συνέχεια του μηνύματος του: «Δεν λησμονούμε τους ιστορικούς δεσμούς της ελληνικής κοινωνίας με τη ρωσική κοινωνία και τον πολιτισμό της».

Όπως εξήγησε:

«Ο Ντοστογιέφσκι, ο Τολστόι, ο Μαγιακόφσκι, ο Τσαϊκόφσκι, αποτελούν σημαντικό τμήμα της πολιτιστικής παράδοσης της Ευρώπης. Όπως και ο Πούσκιν με τον ένθερμο φιλελληνισμό του. Αυτή τη Ρωσία σεβόμαστε και τιμάμε. Όχι τη Ρωσία που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ