ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας για εκτέλεση Μπελογιάννη: Το ΚΚΕ δεν έχει ανάγκη να ζητήσει πατριωτικά εύσημα

Κουτσούμπας για εκτέλεση Μπελογιάννη: Το ΚΚΕ δεν έχει ανάγκη να ζητήσει πατριωτικά εύσημα
Σε εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας INTIME

«Μόνο στην Πάτρα, όπου ο Νίκος Μπελογιάννης έδρασε ως νέος κομμουνιστής και στέλεχος του ΚΚΕ, θα μπορούσαν να κορυφωθούν οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την εκτέλεσή του, μαζί και των συντρόφων του Αργυριάδη, Καλούμενου και Μπάτση που το αντιδραστικό μετεμφυλιακό καθεστώς οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Παντοκράτορος στην Πάτρα, με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη.

Όπως πρόσθεσε, «μόνο σ' αυτές εδώ τις περιοχές της Πελοποννήσου, όπου ο Νίκος Μπελογιάννης ανέπτυξε πλούσια δράση θα μπορούσαν να βρουν πραγματική έκφραση, τα όσα έγραφε η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανήμερα της εκτέλεσής του: «Ο Μπελογιάννης ζει μέσα στις καρδιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Μπελογιάννης πέρασε στο πάνθεον των μεγάλων ηρώων της προοδευτικής ανθρωπότητας».

Αναφερόμενος ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην δράση του Νίκου Μπελογιάννη στην Πάτρα, επεσήμανε: «Ο Νίκος Μπελογιάννης ρίχνεται στην καθημερινή πάλη για το δίκιο του λαού. Στην πάλη ενάντια στην δικτατορία του Μεταξά, μετά ενάντια στη ναζιστική γερμανική κατοχή και μετά στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης, στον δίκαιο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Εδώ στην Πάτρα, είναι ακόμα όρθια τα σπίτια που τον φιλοξένησαν. Τα υπόγεια και οι φωταγωγοί που κρύφτηκε για να μη συλληφθεί. Εδώ στην Πάτρα, ο Μπελογιάννης, ως νέος κομμουνιστής, φοιτητής, αναπτύσσει πλούσια δράση. Εδώ γνωρίζει τις πρώτες διώξεις του αστικού κράτους, τις φυλακίσεις, από δω εξορίζεται. Εδώ ζει σε συνθήκες απόλυτης παρανομίας. Εδώ υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Εδώ κρατάει αλύγιστη ανυποχώρητη στάση και καταφέρνει να κρατήσει αλώβητη την παράνομη στρατιωτική οργάνωση».

Στην συνέχεια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι «το ΚΚΕ δεν έχει ανάγκη να ζητήσει πατριωτικά εύσημα από άλλους, γιατί τα πήρε με το σπαθί του» και συμπλήρωσε: «Ό,τι έχει κερδίσει μέχρι σήμερα ο λαός μας, τη βελτίωση της ζωής και του πολιτισμού του, το χρωστά στους αδιάκοπους αγώνες του Κομμουνιστικού Κόμματος - αγώνες πολύμορφους και ειρηνικούς. Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε, όταν κινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της. Και, ακριβώς, αγωνιζόμαστε, για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «οι εκμεταλλευτές, για τα δικά τους αναβαθμισμένα γεωστρατηγικά συμφέροντα, κλιμακώνουν με χίλιους δυο τρόπους τη συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στο πλευρό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., απέναντι στην καπιταλιστική Ρωσία», προσθέτοντας: «Κι αυτός ο πόλεμος που τυπικά ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες, αλλά η φωτιά του σιγοκαίει χρόνια, δίνει καθημερινά πολλές αποδείξεις ότι η σύγκρουση ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, τη Ρωσία από τη μια και τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ από την άλλη, είναι σφοδρή. Ο κίνδυνος να γενικευτεί, παίρνοντας αμπάριζα και άλλους λαούς, μεγαλώνει».

Παράλληλα, επιτέθηκε στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «για να υπηρετήσει τα ξένα προς το λαό συμφέροντα, η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε άρον - άρον την ελληνοαμερικανική συμφωνία στη Βουλή και ετοιμάζεται να την ψηφίσει την Πέμπτη για να την πάρει μαζί στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, μια συμφωνία όμως, που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του, ο κ. Τσίπρας, μέσω του "στρατηγικού διαλόγου" με τις ΗΠΑ, κι ας εμφανίζεται τώρα ότι δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα».

Επίσης είπε ότι «όποιος θέλει πραγματικά να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, με την εργατική τάξη, το λαό, και όχι μαζί με τους εκμεταλλευτές του, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τις κυβερνήσεις τους, παίρνει τη θέση του στον αγώνα που ξεδιπλώνεται σε όλη την Ελλάδα με το ΚΚΕ μπροστά, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν τον πόλεμο».

Μιλώντας στην συνέχεια ο Δημήτρης Κουτσούμπας για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, είπε ότι «παίρνουμε θέση στον αγώνα για μέτρα υπεράσπισης του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια» και εξήγησε: «Μια φτώχεια που δε δημιούργησε ο πόλεμος, αλλά έχει ξεκινήσει νωρίτερα με τις στρατηγικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων στον τομέα της ενέργειας. Με την απελευθέρωση της ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση, στο όνομα της ‘πράσινης' μετάβασης, για να τα κονομήσουν τα ‘πράσινα' μονοπώλια. Κι αυτή η ‘κονόμα' για τα μονοπώλια της ενέργειας, δεν πρόκειται να σταματήσει, επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε κάποια μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια, τα οποία ουσιαστικά μετατρέπουν τους αβάσταχτους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους και περικοπές για το λαό».

Απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επιτέθηκε σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μη σας ξεγελούν που κάποιοι για να χαϊδέψουν τα αυτιά σας θυμήθηκαν ακόμα και το σοσιαλισμό, όπως ο Τσίπρας στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο είχε κάνει και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009 στην αρχή της οικονομικής κρίσης, πριν φέρει και ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο, απόδειξη πως η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να υπηρετεί τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού στο όνομα του σοσιαλισμού. Βέβαια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη μια μέρα μίλησε για τον σοσιαλισμό, και την άλλη μέρα τον πήρε πίσω για να καθησυχάσει όπως είπε τα ‘πρόθυμα μιντιακά παπαγαλάκια'».

«Καμιά ανησυχία δεν είχαν τα επιτελεία του συστήματος, κύριε Τσίπρα», συνέχισε ο Δ. Κουτσούμπας, «γιατί ξέρουν πως προσφέρεις μεγάλες υπηρεσίες στο σύστημα όταν μπορείς να εφαρμόσεις και συ, όπως και η ΝΔ, τη βαρβαρότητα και μάλιστα επικαλούμενος το σοσιαλισμό, το όραμα του οποίου παρά τη λάσπη, τη συκοφάντηση, την υποχώρηση του κινήματος, παραμένει ζωντανό στη συνείδηση ενός κόσμου».

Επίσης, είπε πως «ό,τι έχουν αφήσει πίσω οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, βαρβαρότητα είναι και ότι είναι μπροστά και ετοιμάζονται να το φέρουν, ανεξάρτητα ποιος, ποιο κόμμα δηλαδή και με ποιους συνεταίρους θα το φέρει, πάλι βαρβαρότητα είναι».

Πριν από την ομιλία του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης στήλης προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη και ακολούθησε μουσικό και καλλιτεχνικό αφιέρωμα, ενώ αργότερα θα παρευρεθεί στο "λαϊκό γλέντι" που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, στον πολυχώρο στα παλαιά σφαγεία της Πάτρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ