ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Τη Σαουδική Αραβία επισκέπτεται ο Βαρθολομαίος

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Τη Σαουδική Αραβία επισκέπτεται ο Βαρθολομαίος
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου

Το Ριάντ, πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, επισκέπτεται από σήμερα, Τρίτη 10 Μαΐου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση για συμμετοχή στη «Συνάντηση για την Προώθηση Κοινών Αξιών μεταξύ των πιστών των Θρησκειών» (Forum for Promoting Common Values among the Followers of Religions).

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα απευθύνει ομιλία κατά την έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου και αναμένεται να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα της Πέμπτης.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο Τριτεύων Καλλίνικος, και ο Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Παντελής Βίγκας.

Τον Οκτώβριο του 2020, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε λάβει μέρος στην 7η ετήσια διαθρησκειακής συνάντησης «G20 Interfaith Forum» που φιλοξενήθηκε επίσης από τη Σαουδική Αραβία, αλλά λόγω της πανδημίας είχε πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Σε εκείνη τη συνάντηση ο κ.κ. Βαρθολομαίος είχε στείλει μήνυμα ανοχής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αναφερόμενος τόσο στην προσφυγική κρίση, όσο και στο κίνημα Black Lives Matter στις ΗΠΑ. «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν έχει χρώμα, φύλο, ηλικία, εθνότητα ή θρησκεία. Ο κάθε άνθρωπος έχει την ίδια αξία και επομένως ο σεβασμός και η ίση μεταχείριση προς κάθε άνθρωπο πρέπει να παρέχεται κάθε στιγμή και σε κάθε μέρος» είχε δηλώσει.

Τέλος, στην ίδια συνάντηση του 2020 έκανε έμμεση αναφορά στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία μπορούν να λειτουργήσουν ως ζωτική αφετηρία για έναν ειλικρινή διάλογο. Υπό το πρίσμα αυτό, είχε καλέσει όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό το φόρουμ να υποστηρίξουν το Σχέδιο Δράσης του ΟΗΕ για την προστασία των θρησκευτικών τόπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ