ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα - ΗΠΑ: Στο τραπέζι η αγορά μεταχειρισμένων F-35 και άλλων οπλικών συστημάτων

Ελλάδα - ΗΠΑ: Στο τραπέζι η αγορά μεταχειρισμένων F-35 και άλλων οπλικών συστημάτων
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Πληθαίνουν οι οιωνοί που θέλουν, προ της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και μαζί με την επιπλέον ώθηση της επικύρωσης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, να ωριμάζουν ραγδαία οι συνθήκες για την προσθήκη στο ελληνικό οπλοστάσιο, οπλικών συστημάτων αμερικανικής κατασκευής.

Κίνηση που θα επισφραγίζει το νέο κεφάλαιο στη στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών και ταυτόχρονα θα αναβαθμίζει έτι περαιτέρω το επίπεδο της αποτρεπτικής ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ως σημάδι του άμεσου χαρακτήρα των πιθανών εξελίξεων, ερμηνεύεται η αποστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, κατά την παρέμβασή του στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Αντικρούοντας την κριτική για το μέγεθος των αμερικανικών ανταλλαγμάτων έναντι του εύρους των ελληνικών παραχωρήσεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος, σήμανε μια άτυπη, αντίστροφη μέτρηση:

«Κάποιοι λένε ότι δεν ασκούμε δικαιώματα. Περιμένετε λίγες μέρες. Ήδη έχει αναπτυχθεί μεγάλο αντικείμενο στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ και, όπως σας είπα, μην το βάζετε αυτό το ζήτημα με όρους ανατολίτικου παζαριού, γιατί δεν παίρνετε και άλλα, αφού τους δίνετε αυτά, όλα αυτά. Όλα αυτά εν ευθέτω χρόνω».

Σε αυτό το φόντο, τα σενάρια παίρνουν φωτιά για το ορόσημο αλλά και για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά εάν ο προσανατολισμός των επιλογών, θα αφορά στην κάλυψη των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας ή του Στρατού Ξηράς.

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάντως σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, έχει παραδοθεί λίστα με μια δωδεκάδα προτάσεων από τη βιτρίνα της τεχνολογίας αιχμής της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας. Στην κορυφή αυτής της ολιστικής εισήγησης για πρόσκτηση εξοπλισμών προς ενίσχυση και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκονται τα αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35.

Η επισημοποίηση του ενδιαφέροντος για την ένταξή του στο στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας έχει συνοδευτεί από όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ ο νόμος που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο προβλέπει την έγκριση ταχείας παράδοσης οποιουδήποτε αεροσκάφους, οποιουδήποτε αεροσκάφους F-35 παραγγελθεί από την Ελλάδα. Το stealth μαχητικό, φαίνεται κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ότι θα αποτελέσει μέρος των επικείμενων αποκαλυπτηρίων, ενώ το ευνοϊκό περιβάλλον που είναι ήδη διαμορφωμένο, θα πλαισιωθεί από μια ευέλικτη λύση για την απόκτησή του.

Οι πληροφορίες θέλουν να χρησιμοποιείται η φόρμουλα των Rafale, με την καταρχήν παραγγελία να είναι μικτή, περιλαμβάνοντας δηλαδή, μεταχειρισμένα και καινούργια αεροσκάφη όπως και στην περίπτωση των γαλλικών μαχητικών.

Είναι προφανής ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης λύσης στο τελικό κόστος της προμήθειας των F-35.

Εκτός από τα stealth μαχητικά, οι προτάσεις περιλαμβάνουν μονάδες επιφανείας καινούργιες και μεταχειρισμένες, όπως οι φρεγάτες κλάσης LCS που στον πρώτο κύκλο της αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, έμειναν πίσω από τις γαλλικές Belharra.

Σε περίοπτη θέση βρίσκονται τα καταδρομικά Ticonderoga για τα οποία διαχρονικά ερίζουν οι επιτελείς της Αθήνας.

Τη λίστα συμπληρώνουν βλήματα μεγάλου βεληνεκούς αλλά και προσθήκες για το ελληνικό σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής προστασίας.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος δεν φαίνεται ότι θα υποστηριχθεί μέσω FMS, δηλαδή το πρόγραμμα διακρατικής μεταβίβασης και πώλησης οπλικών συστημάτων κατασκευής και προέλευσης από τις ΗΠΑ.

Θα αποτελούσε έκπληξη εάν επιλεγόταν το έτερο πρόγραμμα FMF, δια του οποίου υλοποιούνται οι αποφάσεις της Αμερικανικής Κυβέρνησης για την χρηματοδοτική υποστήριξη μιας ξένης χώρας προκειμένου να προβεί σε προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, καθώς η Ελλάδα έχει σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια να λαμβάνει υποστήριξη FMF οποιουδήποτε τύπου.

Ερωτηματικό αποτελεί η ώρα των ανακοινώσεων. Εάν δηλαδή μέρος τους ή έστω το στίγμα τους θα δοθεί από τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Πέμπτη, για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την κύρωση της MDCA από την ολομέλεια της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατ΄ιδίαν και οι διευρυμένες συνομιλίες στο επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θεωρούνται κομβικές.

Άλλο βάρος στο πεδίο των συμβολισμών προσδίδουν και οι τηλεφωνικές επαφές που είχε 24 ώρες νωρίτερα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Όστιν.

Αναπόδραστα την υψηλής σημασίας επικοινωνία, διέτρεξαν οι ελληνικές αναφορές για την τουρκική προκλητικότητα, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο απευθυνόμενος προς τον Αμερικανό ομόλογό του να παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για το πρόσφατο κρεσέντο των τουρκικών υπερπτήσεων:

«40 υπερπτήσεις αποτελούν ευθεία απειλή για την Ελλάδα» φέρεται να είπε ο κ. Παναγιωτοπούλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ