ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Με σχέδιο και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια

Θεοδωρικάκος: Με σχέδιο και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος INTIME

Την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε συνταγματικό το νόμο για τη σύσταση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων -ΟΠΠΙ, σχολίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Προστασίας αναφέρει:

«Με σχέδιο και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε για την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα ΑΕΙ, προϋπόθεση για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων μας».

Σημειώνεται, ότι με το σκεπτικό ότι δεν παραβιάζονται οι αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε όλες τις προσφυγές (Συλλόγων επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Συλλόγων φοιτητών και καθηγητών Πανεπιστημίων), κρίνοντας ότι από καμία διάταξη του ν. 4777/2021 δεν προκύπτει ότι τίθενται σε κίνδυνο οι ατομικές ελευθερίες (συνδικαλιστική, ανάπτυξης της προσωπικότητας, προσωπική, κίνησης και εγκατάστασης).

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας η ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι επιβεβλημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το οποίο συνίσταται στην προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αλλά και στην ίδια τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ