ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Απέχει η Ελλάδα από τη Σύνοδο ΟΣΕΠ στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Βουλή: Απέχει η Ελλάδα από τη Σύνοδο ΟΣΕΠ στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία
INTIME NEWS /

Δεν θα συμμετάσχει η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Κ.Σ. ΟΣΕΠ) για το τρέχον εξάμηνο στις εργασίες της 59ης Ολομέλειάς της, στη Μόσχα (6-9 Ιουνίου 2022), με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία για πρώτη φορά δεν θα συμμετάσχει σε τακτικές εργασίες και μάλιστα Συνόδου Ολομέλειας. Σύμφωνα με τη Βουλή η απόφαση «αποχής» ελήφθη, καθώς η Ρωσία που τη φιλοξενεί, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, έχει επιτεθεί απρόκλητα κατά της Ουκρανίας, προκαλώντας τεράστιες ανθρώπινες και υλικές απώλειες.

Σημειώνεται ότι από την ένταξη της Ελλάδας στην Κ.Σ. ΟΣΕΠ, τον Ιούνιο του 1995, η ελληνική συμμετοχή στις τακτικές εργασίες της Συνέλευσης υπήρξε ανελλιπής και συνυφασμένη με τους στόχους που έχουν τεθεί από τον Κανονισμό Λειτουργίας της, μεταξύ των οποίων διακρίνονται: η εξασφάλιση της κατανόησης και υιοθέτησης των ιδανικών της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, η παροχή νομικής βάσης για οικονομική, εμπορική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών, η παροχή βοήθειας στα εθνικά κοινοβούλια για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Οι συμμετέχουσες στη Συνέλευση χώρες-μέλη είναι: Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ