ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Γιατί είναι σημαντικό το τροποποιητικό πρωτόκολλο της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ

Μητσοτάκης: Γιατί είναι σημαντικό το τροποποιητικό πρωτόκολλο της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ
Τρεις λόγους περιέγραψε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής για την ανάγκη κύρωσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας INTIME / ΥΠΕΘΑ / ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε τρεις σημαντικούς λόγους, για τους οποίους θεωρεί ότι αυτό το τροποποιητικό πρωτόκολλο για την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ είναι σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα, αναφέρθηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρώτον, η συμφωνία αυτή είναι σημαντική διότι περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα ανανεώνεται ανά 5ετία με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει αν το κρίνει. Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ΗΠΑ ή να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τις ήδη υφιστάμενες.

Δεύτερον, αυτή η διμερής συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική γιατί διευρύνεται όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο.

Στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης. Η Σούδα είναι το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο.

Αξιοποιείται επίσης το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, δυο στρατόπεδα, το πρώτο στο Βόλο και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Τρίτον, η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης.

Μία διατύπωση, που δεν θα έχει διαφύγει της προσοχής σας κύριοι της αντιπολίτευσης, την επαναλαμβάνει ο υπουργός Μπλίνκεν στην συνοδευτική επιστολή του» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ