ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ: «Τα δίνουμε όλα, χωρίς να παίρνουμε τίποτα»

Τσίπρας για Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ: «Τα δίνουμε όλα, χωρίς να παίρνουμε τίποτα»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή ΙΝΤΙΜΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τοποθετείται αυτή την ώρα στη Βουλή, όπου συζητείται, η κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Το βίντεο από την ομιλία Τσίπρα:

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δίνει επ' αόριστον βάσεις στις ΗΠΑ και στέλνει όπλα στην Ουκρανία, αλλά ο Τζο Μπάιντεν δίνει F-16 στην Τουρκία για υπερπτήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να πει δίπλα στον Τζο Μπάιντεν, όταν θα συναντηθούν στο Λευκό Οίκο, πως είναι ψέμα πως θα δώσει 40 F-16 στην Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε, επίσης, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει τη χώρα σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ χωρίς εγγυήσεις φύλαξης για την Ελλάδα: "Η Ελλάδα δεν είναι φυλάκιο κανενός. Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καταψηφίζει τη συμφωνία. Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση γιατί δεν είμαστε κράτος- δορυφόρος".

Στην αρχή της ομιλίας του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για έναν αμήχανο και στριμωγμένο Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντάς του την αντιπολιτευτική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ που θα την ζήλευε και η αντιπολίτευση.

Σε σχέση με την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, υποστήριξε πως είναι δίχως ανταλλάγματα: "Τα δίνετε όλα χωρίς να παίρνετε τίποτα. Η σημερινή συζήτηση αφορά τη συνολική εξωτερική πολιτική της χώρας σε μια κρίσιμη συγκυρία, σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται, που οδηγείται σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Επιλέγετε την πιο επικίνδυνη μετατόπιση από τη μεταπολίτευση και μετά. Εγκαταλείπετε το ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας, το μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο που διαδραμάτιζε η Ελλάδα. Μας λέτε πως η Ελλάδα πρέπει να είναι στρατιωτική δύναμη πρώτης γραμμής για το ΝΑΤΟ, πως πρέπει να είναι πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος των ΗΠΑ. Αυτές οι θέσεις αλλάζουν πάγιες θέσεις της χώρας μας".

Παραλλήλως, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως αναβαθμίζεται ο διεθνής ρόλος της Τουρκίας: "Η χώρα που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός. Αδιέξοδη η εξωτερική σας πολιτική κ. Μητσοτάκη. Σας έλεγα πως ήταν λάθος να αναθεωρήσετε την ελληνοαμερικανική συμφωνία λίγο πριν συναντήσετε τον Ντόναλντ Τραμπ. Τότε αναβαθμίστηκε η προκλητική συμπεριφορά Τουρκίας. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Ντρέπεστε να πείτε την αλήθεια. Φανερώνετε την ενοχή σας γιατί κρύβετε την επ' αόριστον συμφωνία. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σας κάρφωσε ενώπιον του Νίκου Δένδια όταν είπε πως αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει η συνεργασία να είναι επ' αόριστον. Παίζετε με τις λέξεις".

Σε σχέση με την παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός ανάφερε πως η κυβέρνηση τις δίνει την ώρα της πιο επικίνδυνης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία την ώρα, μάλιστα, που Ρώσοι αξιωματούχοι στοχοποιούν την Αλεξανδρούπολη: "Λέτε πως δεν την θέλετε εμπορικό λιμάνι, αφαιρώντας της αναπτυξιακές προοπτικές. Δεν βρήκαμε Ένοπλες Δυνάμεις που να μπορούν να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες και το κάναμε εμείς. Βρήκαμε άδεια ταμεία από τη λεηλασία 2012-2015, αλλά καταφέραμε να αναβαθμίσουμε F-16. Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια και ρυθμίσαμε το χρέος χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ κάνετε τον κόκορα. Δεν είχαμε προχωρήσει με ΗΠΑ γιατί δεν είχε βρεθεί κοινός τόπος. Με ποια ανταλλάγματα για τα άμεσα αμυντικά συμφέροντα της Ελλάδας κάνατε αυτές τις παραχωρήσεις; Όχι μόνο δεν εξασφαλίσατε ανταλλάγματα, αλλά συνοδεύεται η συμφωνία με ραγδαία αναβάθμιση αμερικανοτουρκικών σχέσεων κι αποδυνάμωση, αν όχι ακύρωση των αμυντικών διαπραγματευτικών μας όπλων. Χειρότερη η κατάσταση από τον Ιανουάριο του 2020, όταν συναντήσατε τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ δεν δέχθηκαν να δεσμευτούν ούτε για ένα ευρώ για τα ελληνικά αμυντικά προγράμματα, σε αντίθεση με την αρχική συμφωνία του 1990. Αποφεύγουν να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή με νησιά του Αιγαίου, ακόμα και του δυτικού Αιγαίου, για να μην έχουν εμπλοκή στα ελληνοτουρκικά. Το τρομερό είναι πως ενώ εισπράξατε όλες αυτές τις αρνήσεις, ικανοποιήσατε το 100% των αμερικανικών απαιτήσεων. Συμφωνήσατε να μην υπάρξει ξανά διαδικασία διαπραγμάτευσης για ανανέωση της συμφωνίας".

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε, επίσης, πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν υπέγραψε επ' αόριστον συμφωνία το 1990, αλλά οκταετή παρά τις πιέσεις που δέχθηκε και πως κανένας πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης δεν το έκανε: "Δεν θα το έκανε καμία χώρα- σύμμαχος παρά μόνο μία χώρα- δορυφόρος. Αυτό λέγεται δορυφοροποίηση της χώρας. Τα έχουμε δώσει όλα και οι Αμερικανοί λένε για τις υπερπτήσεις πως είναι θέμα εναέριου χώρου κι όχι παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας. Πού είναι η εθνική σας υπερηφάνεια όταν οι ΗΠΑ προωθούν την πώληση F-16 στην Τουρκία όταν τα δίνουμε όλα; Στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία και οι Αμερικανοί F-16 στην Τουρκία για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά και να αλλάξουν οι ισορροπίες πάνω από το Αιγαίο. Οι ΗΠΑ ζητούν να προσκληθεί η Τουρκία στο EastMed Φόρουμ. Η Τουρκία, που είναι κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ, δεν εφαρμόζει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν την ελληνική θέση και θεωρούν φυσιολογικό η Τουρκία να παρακάμπτει τις κυρώσεις. Είναι σωστό ο Τούρκος πρόεδρος, πρόεδρος μια χώρας που κατέχει το ένα τρίτο της Κύπρου, να έχει ρόλο μεσολαβητή και η Ελλάδα να είναι παντελώς απούσα; Εμείς πού είμαστε; Όταν είναι να προστατεύσετε τους Έλληνες εφοπλιστές ξεχνάτε τη "σωστή πλευρά της Ιστορίας". Δεν θέλετε η Ελλάδα να παίζει το ρόλο του πυλώνα σταθερότητας. Θέλετε η Ελλάδα να είναι προκεχωρημένος δορυφόρος. Το δείξατε και με την εθνικολαϊκιστική σας θέση στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν θέλετε ούτε καν την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ