ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tσίπρας: Διασώζουμε το ασφαλιστικό με την παρέμβασή μας

Tσίπρας: Διασώζουμε το ασφαλιστικό με την παρέμβασή μας

Υπερασπιστικός προς την πολιτική του στο Ασφαλιστικό και επιθετικός προς την αντιπολίτευση εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψήφισης του Ασφαλιστικού.

«Δεσμευτήκαμε να προστατεύσουμε συντάξεις, μισθούς και πρώτη κατοικία και το πετύχαμε» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε: «Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η ΝΔ έλεγε πως η συμφωνία αυτή οδηγεί σε μονόδρομο για ασφαλιστικό.Περικοπή επικουρικών συντάξεων και μείωση εισοδημάτων μίας σύνταξης ανά έτος. Μας έλεγαν τότε πως αυτό είναι αναπόφευκτο. Ζητήσαμε συναίνεση στην εθνική γραμμή να προστατευτούν οι κύριες συντάξεις. Δεν την πήραμε. Τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας με τους δανειστές.Όμως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κάνουμε για προοδευτικές τομές».

O πρωθυπουργός επέμεινε ιδιαίτερα στον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής του. «Μεθαύριο ψηφίζουμε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που φέρνει σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να μειωθούν οι κύριες συντάξεις, χωρίς να επηρεαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών χωρίς να χάσουν ούτε ευρώ η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων. Προστατεύονται όσοι έχουν σύνταξη έως 1300 ευρώ

Αν δεν κάναμε αυτή την παρέμβαση σε λίγα χρόνια θα έπρεπε να έχουμε μαζικές περικοπές σε όλες τις συντάξεις».

“Λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά χαμηλότερες ομάδες. Αποτρέπεται ο κίνδυνος φτωχοποίησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Επιτυγχάνουμε την καταπολέμηση της φτώχειας των ηλικιωμένων, των στρεβλώσεων που θα προκαλέσουν οι περικοπές των συντάξεων. Επιτυγχάνουμε την παροχή κινήτρων παραμονής στην εργασία”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

“Ακούω ότι δήθεν επιλέξαμε έναν αιφνιδιασμό. Δεν υπήρξε τα τελευταία χρόνια μεταρρύθμιση που συζητήθηκε τόσο εκτενώς όσο αυτή που κατατέθηκε τώρα. Eπί 5 μήνες τη συζητούσαμε”, ανέφερε.

“Προχωρήσαμε σε διάλογο με όλους τους φορείς και σε σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στο μετρό του δυνατού. Σεβαστήκαμε τις κινητοποιήσεις των ανθρώπων του μόχθου και ιδιαίτερα τις αγροτικές. Ακούσαμε τα αιτήματά τους” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τους αγρότες είπε πως “Ήμουν ο πρώτος που κάλεσα 2 φορές στο γραφείο μου εκπροσώπους των αγροτών. Αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας δεν θα κλείσει. Με τον αγροτικό κόσμο θα συνεργαστούμε για να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για την ενίσχυσή τους. Ο συνδυασμός ασφαλιστικού-φορολογικού στο τέλος θα είναι ευνοϊκός για τη μεγάλη πλειοψηφία. Η δέσμευση αυτή έγινε πράξη. Ως αποτέλεσμα με βάση τα επίσημα στοιχεία πάνω από 90 % του αγροτικού κόσμου δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις από ασφαλιστικό- φορολογικό. Ο αγρότης δεν θα είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας”.

“Εξασφαλίζουμε την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ”, τόνισε και αναφερόμενος σε άλλες ομάδες του πληθυσμού είπε:
“Είχαμε ιδιαίτερη εύνοια την προστασία των νέων, των ανέργων των επισφαλών εργαζομένων για να αποτρέψουμε τη μετανάστευση τους στο εξωτερικό. Για εργαζόμενους με μπλοκάκια οι εισφορές θα καταβάλλονται κυρίως από τους εργοδότες”.

“Αναγνωρίζω ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι για όλους ευνοϊκή. Κάποιοι θα έχουν επιβάρυνση. Δουλέψαμε σκληρά για μια μεταρρύθμιση που συνδυάζει βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη". “Το ασφαλιστικό έφτασε στο χείλος του γκρεμού με αποκλειστική δική τους ευθύνη”, είπε και αναρωτήθηκε “Σε τι κατάσταση θα βρισκόταν το ασφαλιστικό σύστημα αν οι προτάσεις της ΝΔ τώρα γινόντουσαν πράξη;“ “Υπάρχουν ενδείξεις ότι και στην Ευρώπη υπάρχουν μετατοπίσεις”, πρόσθεσε.

“Η νέα πρόταση για το φορολογικό σύστημα παίρνει ως βάση και την οικογενειακή κατάσταση”, σημείωσε και εξήγησε: “Στους τρίτεκνους και πολυτέκνους το 61% των φορολογούμενων θα πληρώνει στο εξής λιγότερο φόρο. Οι φορολογούμενοι σε ποσοστό 98% θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση ή ελάχιστη σε ότι ίσχυε μέχρι σήμερα. Στους ελεύθερους επαγγελματίες το 92% θα πληρώσει λιγότερο φόρο”.

“Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη στιγμή. Οι επιλογές που κάναμε δεν έχουν καμία σχέση με τις επιλογές που διαχειρίστηκαν την κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε αυτή τη χώρα είναι ιστορική ανάγκη να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να διαλύσουμε ορισμένους μύθους“, συνέχισε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «η ηγεσία της ΝΔ επιλέγει να ακολουθήσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά με μπροστάρη έναν ηγέτη που άγεται και φέρεται από τη διαπλοκή.Η ΝΔ ζητάει εκλογές χωρίς να έχει θέσεις με μόνο όπλο τη δίψα του παλιού κατεστημένου για παλινόρθωση».

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός φρόντισε να επιτεθεί και στα κόμματα της κεντροαριστεράς λέγοντας πως συμπλέουν με τη ΝΔ σε αντίθεση με τα συγγενή ιδεολογικά τους κόμματα στην Ευρώπη.

Θα δώσουμε τη μάχη απέναντι στο παλιό πολίτικο σύστημα και θα την κερδίσουμε.Απέναντι σε κατασκευασμένες ειδήσεις και παρασυνάξεις της διαπλοκής. Γιατί σύμμαχοι μας είναι η πλειοψηφία του ελληνικού λάου» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ