ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας:Σήμερα καλούμε τους πολίτες να πάρουν το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους και αύριο τις τύχες της χώρας

Τσίπρας:Σήμερα καλούμε τους πολίτες να πάρουν το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους και αύριο τις τύχες της χώρας
Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος

«Ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε στο Περιστέρι για να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε στο Δημαρχείο Περιστερίου, στον εκθεσιακό χώρο, λίγο μετά τις 9:30πμ και εξερχόμενος αναφέρθηκε στη σημερινή εκλογική διαδικασία και τη σημασία της.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την «Κυριακή της Δημοκρατίας» και την «Κυριακή της Συμμετοχής» ενώ τόνισε πως οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν σε πάνω από 1.000 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα, από τον Έβρο έως τη Γαύδο και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο.

«Μια γιορτή συμμετοχής που μπορεί να δυναμώσει και να εμπεδώσει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι μόνο η εκλογή του προέδρου αλλά της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά θέλουμε αυτή η διαδικασία να μην αφορά μονάχα τα εσωτερικά μας, που για εμάς είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία και θα μας δυναμώσει πολύ, αλλά να αφορά και το μέλλον αυτού του τόπου. Για αυτό καλούμε σήμερα στις κάλπες μας κάθε δημοκρατικό πολίτη, να έχει μια ευκαιρία, να στείλει ένα μήνυμα δυνατό, να ακουστεί η φωνή του» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας, τόνισε:

«Καλούμε κάθε νέα και νέο, εργαζόμενους που όλα αυτά τα χρόνια βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, συνταξιούχους που είδαν να στερούνται οι δυνατότητές τους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επαγγελματίες. Όλους να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα, ένα μήνυμα πολιτικής αλλαγής για να επισπευσθούν οι πολιτικές εξελίξεις και να έρθει εκείνη η ώρα που θα σημάνει μια διαφορετική πορεία για τον τόπο και το λαό μας», τόνισε.

Κάλεσε δε στις κάλπες «κάθε δημοκρατικό πολίτη» και τους ζήτησε να «πάρουν το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους» ώστε αύριο να πάρουν την τύχη της κοινωνίας στα χέρια τους.

«Με αυτό το μήνυμα, να έρθει η ώρα που θα σημάνει διαφορετική πορεία για τον τόπο. Με στήριξη της κοινωνίας, των αδύναμων. Σήμερα καλούμε τους πολίτες να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους, ώστε αύριο να πάρουν τις τύχες της χώρας στα δικά τους χέρια» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Με κρυφό στόχο τους 120.000 ψηφοφόρους

Επισήμως στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δεν έχουν θέσει πήχη για τη συμμετοχή στις σημερινές εκλογές -δεν έχουν ξανακάνει, άλλωστε, τέτοιου είδους εκλογές από τη βάση- ωστόσο οτιδήποτε λιγότερο από εξαψήφιο νούμερο, κάτω από τις 100.000 δηλαδή, μάλλον θα θεωρηθεί αποτυχία για ένα κόμμα που μέχρι τις 21 Μαρτίου τουλάχιστον αριθμούσε 61.600 μέλη.

Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 120.000, για διπλασιασμό δηλαδή των μελών αφού είναι απαραίτητο κάποιος να εγγραφεί στο κόμμα για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή προέδρου.

Αυτή η εγγραφή μπορεί να γίνει ακόμα και σήμερα, στο εκλογικό τμήμα που θα βρεθεί ο ψηφοφόρος.

Οι ακόμα πιο αισιόδοξοι θέτουν τον πήχη και πιο ψηλά.

Όπως κι αν έχει, οι πάντες συμφωνούν στην Κουμουνδούρου ότι τα πολιτικά συμπεράσματα βγαίνουν από την κάλπη των βουλευτικών εκλογών όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί πολύ περισσότερους κι από 200.000 ψηφοφόρους για να βγει πρώτο κόμμα.

Συγκεκριμένα, τους έχουν προσδιορίσει στους γύρω στους 2.000.000 ψηφοφόρους.

Οι κάλπες σε 1.000 εκλογικά τμήματα σε περίπου 600 σημεία σε όλη τη χώρα ανοίγουν στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ., με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να έχει δικαίωμα να δώσει παράταση.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες κι όλοι από την ηλικία των 15 ετών κι άνω.

Όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας ή είναι ήδη μέλη, αλλά έχουν εγγραφεί μετά τις 21 Μαρτίου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα.

Όσοι είναι ήδη μέλη, έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου και βρεθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα, αλλά μόνο για πρόεδρο.

Για την Κεντρική Επιτροπή, δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου.

Ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα εντός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν.
Τα αποτελέσματα για την Κεντρική Επιτροπή το πιθανότερο είναι πως δεν θα ανακοινωθούν σήμερα αφού για τις 300 θέσεις της υπάρχουν 776 υποψηφιότητες και μια σειρά από ποσοστώσεις- φύλου, προερχόμενων από την Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτών- που δυσχεραίνουν την εξαγωγή γρήγορων αποτελεσμάτων.

Οι σταυροί που μπορεί βάλει κάθε ψηφοφόρος ανά περιφέρεια:

ΑΤΤΙΚΗ 45
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 11
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 6
ΚΡΗΤΗ 5
ΘΕΣΣΑΛΙΑ 4
ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ 5
ΗΠΕΙΡΟΣ 3
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ 3
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 3
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 1

Όποιος θέλει να ψηφίσει πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής δύο ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το https://www.syriza.gr/page/ekloges.html

Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικώς σήμερα από τις 10:00 μέχρι τις 20:00.

Οι κάτοικοι εξωτερικού που είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ενημερωθεί για τον τρόπο διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Οι κάτοικοι εξωτερικού που δεν είναι μέλη κι επιθυμούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία μπορούν να στείλουν στο e-mail: exvote@syriza.gr ονοματεπώνυμο, χώρα, τηλέφωνο και μέιλ μέχρι σήμερα στις 16:00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ