ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπυρική περίοδος 2022: Τα δύο νέα μέτρα που θα ισχύσουν φέτος

Αντιπυρική περίοδος 2022: Τα δύο νέα μέτρα που θα ισχύσουν φέτος
Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε 11 αρχαιολογικούς χώρους INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δύο βασικές καινοτομίες περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο του φετινού καλοκαιριού.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, 250 πυροσβέστες από ευρωπαϊκές χώρες θα έρθουν από τις αρχές του επόμενου μήνα στην Ελλάδα και θα εγκατασταθούν σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη. Έτσι, δεν θα χαθεί χρόνος όπως συνέβαινε κάθε χρονιά όπου η χώρα μας απευθυνόταν για βοήθεια στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και οι διαδικασίες χρειάζονταν χρόνο.

Η δεύτερη καινοτομία είναι ότι φέτος θα περιπολούν έμφορτα με νερό, δηλαδή περισσότερα εναέρια μέσα ώστε να είναι άμεση η επέμβαση από αέρος σε μία πυρκαγιά και επίσης για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Έτσι κι αλλιώς, επιχειρησιακά, είχαν κριθεί απόλυτα επιτυχημένα τα αεροσκάφη Air Tractor που για πρώτη φορά πέρυσι είχαν χρησιμοποιηθ8εί στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη χώρα μας.

Επίσης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Στυλιανίδης, 500 δασοπυροσβέστες θα αποτελούν επίλεκτο σώμα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ η Πυροσβεστική θα έχει φέτος στη διάθεσή της περισσότερα εναέρια μέσα από την προηγούμενη χρονιά.

Συνολικά θα μισθωθούν 46 εναέρια μέσα σε σχέση με 31 που ήταν πέρυσι. Αυτό μάλιστα μπορεί να σημαίνει και μία αύξηση του κόστους, περίπου 30%, αλλά κρίθηκε αναγκαίο από του επιτελείς.

Στον τομέα της πρόληψης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς είπε ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στον καθαρισμό και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Συγκεκριμένα θα καθαριστούν 38.000 στρέμματα και θα δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες σε 11 αρχαιολογικούς χώρους. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα διπλασιαστούν οι περιπολίες και με τη συμμετοχή του στρατού, ενώ θα χρησιμοποιηθούν για περιπολίες και ειδικές μηχανές βουνού της Πυροσβεστικής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ