ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Συνάντηση με τη Νάνσι Πελόζι εν όψει της ομιλίας στο Κογκρέσο

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Συνάντηση με τη Νάνσι Πελόζι εν όψει της ομιλίας στο Κογκρέσο
Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Πελόζι Screen Grab

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, εν όψει της ιστορικής ομιλίας του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι τιμή του να εκπροσωπήσει ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός τη χώρα μας στον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να κάνει λόγο για σχέση φιλίας και σεβασμόυ.

Η Νάνσι Πελόζι καλωσόρισε τον πρωθυπουργό και υπογράμμισε την ικανοποίηση των ΗΠΑ από τη στάση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τόσο από την άποψη της ασφάλειας, όσο και στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δημοκρατικές αξίες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα στην αρχαιότητα και πάνω στις οποίες βασίστηκε η ίδρυση του αμερικανικού έθνους, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια η Ελλάδα εμπνεύστηκε πάνω στις αρχές των ΗΠΑ για την ίδρυση του κράτους πριν από 201 χρόνια.

Η ίδια επισήμανε ότι χθες ο Αμερικανός πρόεδρος καλωσόρισε τον πρωθυπουργό σε μια υπέροχη τελετή στον Λευκό Οίκο, δείγμα φιλίας και σεβασμού, και εμείς σήμερα εδώ επίσης, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη στάση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο από την άποψη της ασφάλειας, καθώς και αναγνώρισης του ρόλου της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα ως ο πρώτος πρωθυπουργός που θα απευθύνω ομιλία στο Κογκρέσο.

Μίλησε για παράλληλους δρόμους των δύο χωρών σε πολέμους και οικονομικές μάχες, για να υπογραμμίσει ότι σήμερα οι σχέσεις μας πιο δυνατές από ποτέ. «Θα μιλήσω για αυτές στο Κογκρέσο, όπως και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία ανά τον κόσμο. Ευχαριστώ, εκ μέρους του ελληνικού λαού, για την τιμή και τα θερμά σας λόγια».

Στο καλύτερο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Ιδιαίτερα θετική είναι η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως μιας δημοκρατικής χώρας που αποτελεί σημείο αναφοράς στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζεται ως ένας ηγέτης που γνωρίζει πολύ καλά το διεθνές περιβάλλον, έχει σταθερές απόψεις και είναι ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος.

«Το κλίμα στο Λευκό Οίκο δεν ήταν ποτέ καλύτερο σε επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού» έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης στην Ουάσινγκτον φαίνεται πως ικανοποιεί το Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μπάιντεν διεξήχθη σε καλό κλίμα.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, ενώ έχει και έντονα θετικά αισθήματα για την ελληνομερικανική κοινότητα… Ήταν ιδιαίτερα τιμητικό που αφιέρωσε τόσο χρόνο για αυτή την επίσκεψη» έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει μετά από την οικονομική κρίση αλλά και την περιπέτεια του κορωνοϊού.

«Δεν είναι μια χώρα που πήγε ως φτωχός συγγενής αλλά ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με μια οικονομία που αναπτύσσεται και την επιλέγουν κολοσσοί για να επενδύσουν» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, και συμπληρώνουν:


«Μια χώρα που έχει αλλάξει πίστα. Από χώρα της κρίσης είναι πια μια χώρα που μπαίνει δυναμικά στο χάρτη σε όλους τους τομείς».

Οι δύο ηγέτες έθεσαν στο «τραπέζι» μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από την κρίση στην Ουκρανία και την ενέργεια, μέχρι τα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο.

Κατά πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί άντρες αναφέρθηκαν –λόγω του προσωπικού ενδιαφέροντος του Τζο Μπάιντεν- και στην αντιπαράθεση μεταξύ των δημοκρατιών του δυτικού κόσμου και των αυταρχικών καθεστώτων.

«Η Ελλάδα έχει ξεχωριστή θέση σε αυτή τη συζήτηση λόγω της ιστορίας της αλλά και της ανθεκτικότητας που φάνηκε στην οικονομική κρίση, είμαστε μια ισχυρή Δημοκρατία, βγαίνουμε πιο ισχυροί οικονομικά, αλλά και θεσμικά, θεσμικά θωρακισμένοι» έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσαν, επίσης, πως υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορούν να δουλέψουν στενά Ελλάδα και ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να επισκεφτεί την Ελλάδα και ως πρόεδρος, μετά την επίσκεψή του με την ιδιότητα του αντιπροέδρου.

Για την Κύπρο και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ στο Οβάλ Γραφείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Κύπρο και την τουρκική προκλητικότητα.

Μάλιστα, οι δύο άντρες συζήτησαν διεξοδικά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση στο νέο παγκόσμιο τοπίο.

Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στον πρόεδρο Μπάιντεν την επιθυμία της χώρας να ενταχθεί μακροπρόθεσμα στο πρόγραμμα F-35.

«Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε όλες τις παραμέτρους θα έχουμε αεροσκάφη από το 2028 και μετά» αναφέρουν σχετικά κυβερνητικές πηγές, και συνεχίζουν:

«Εξάλλου τότε θα είναι και η περίοδος που θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να τα αποκτήσουμε. Όταν μιλάμε για την Ελλάδα του 2030 οφείλουμε να συζητάμε και για αμυντικά προγράμματα της χώρας 5-10 χρόνια μετά».

Αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή η Lockheed Martin εξέφρασε εγγράφως το ενδιαφέρον να διερευνηθεί η δυνατότητα επένδυσης στην ΕΑΒ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ