ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα «πυρά» Ερντογάν κατά της Ελλάδας και δεύτερο «όχι» σε Σουηδία – Φινλανδία

Νέα «πυρά» Ερντογάν κατά της Ελλάδας και δεύτερο «όχι» σε Σουηδία – Φινλανδία
Tο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας AP Photo/Burhan Ozbilici

Νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας και δεύτερο «όχι» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίζεται ενοχλημένος μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

«Κοιτάξτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα. Χρωστάει στη Δύση 400 δισ. ευρώ, όμως της δίνουν όπλα και δίνουν την έγκριση οι ΗΠΑ να χτίσουν βάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στην Αλεξανδρούπολη, και συμπλήρωσε:

«Από την άλλη όμως, όταν συναντιούνται μαζί μας, λένε 'θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μαζί σας'. Αλλά λέει πως στην Κύπρο δεν βλέπει θετικά τη λύση των δύο κρατών. Ποιος σου είπε πως εμείς θα δούμε θετικά όσα λες;».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα είναι αρνητική στο ενδεχόμενο ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Επανέλαβε, μάλιστα, το σχόλιό του για την Ελλάδα, ότι δηλαδή στο παρελθόν η Τουρκία έδωσε την έγκριση να επιστρέψει η Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ μετά από την αποχώρησή της λόγω της Κύπρου.

Υποστήριξε επίσης πως η Άγκυρα δεν θα μπει σε αυτή τη διαδικασία για δεύτερη φορά.

«Σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, στους αρμόδιους ξεκαθαρίσαμε πως θα πούμε όχι. Κι έτσι θα συνεχίσουμε» ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στρέφοντας για ακόμη μια φορά τα «πυρά» του κατά της Ελλάδας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως η Ελλάδα προστατεύει τρομοκράτες.

«Τι έγινε όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μια βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Και η Ελλάδα αγνοεί τη λίστα των τρομοκρατών που τους δώσαμε. Και εξακολουθούν να τους προστατεύουν» δήλωσε.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εμμένει στην άρνηση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση ανήμερα της επετείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων κάνοντας λόγο για «παραληρηματικές δηλώσεις» των ελληνικών αρχών και μιλώντας για τη «Σφαγή της Τριπολιτσάς».

«Απορρίπτουμε τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών Αρχών με αφορμή την επέτειο των αβάσιμων ισχυρισμών για τους Ποντίους, που διαστρεβλώνουν την ιστορία» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, και συμπληρώνει:

«Είναι θλιβερό οι ελληνικές Αρχές να συνεχίζουν τις παράλογες προσπάθειές τους να παραποιήσουν την ιστορία. Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των αντιτουρκικών λόμπι να εξαπατήσουν το κοινό, θέτοντας αυτές τις μεροληπτικές αξιώσεις στις ατζέντες τρίτων χωρών».

Παράλληλα τονίζεται πως «είναι εμφανές ότι οι προσπάθειες αυτών που επιδιώκουν να αντλήσουν έχθρα από την ιστορία για να παραπλανήσουν τις νέες γενιές δεν θα υπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση… προτρέπει τους Έλληνες να «δουν κατάματα τα γεγονότα, όπως περιγράφονται στην Συνθήκη της Λωζάννης».

«Θα ήταν σκόπιμο για όσους προχωρούν σε τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς να θυμούνται τα βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τριπολιτσάς το 1821».

Κλείνοντας την ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργειό Εξωτερικών καλεί την Ελλάδα να εργαστεί με την Τουρκία «για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα ευημερούν μέλλον που βασίζεται στη συνεργασία αντί να διαστρεβλώνει τα γεγονότα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ