ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή κριτική και βαριές εκφράσεις στη Βουλή

Σφοδρή κριτική και βαριές εκφράσεις στη Βουλή

Μετωπική είναι η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Η τροπολογία για το αφορολόγητο που βυθίζεται στα 8600 ευρώ βρέθηκε στο στόχαστρο των βουλευτών της αντιπολίτευσης που επιτέθηκαν με σκληρή γλώσσα στην κυβέρνηση.

«Είναι ατελείωτος ο κατάλογος των μέτρων βασανισμού του λαού που κανείς δεν μπορεί να ξέρει που τελειώνει και πόσες ακόμη ρουκέτες θα έρθουν μέχρι αύριο Κυριακή», σχολίασε ο Βασίλης Οικονόμου από τη ΝΔ και απευθυνόμενος προσωπικά στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο τον αποκάλεσε υπουργό κατώτερο των περιστάσεων.

«Γελάει ο ψεύτης αλλά γελάει και ο νοικοκύρης, λέει ο λαός», είπε και πρόσθεσε πως η επιπλέον επιβάρυνση 2,5 δις υρώ στο ασφαλιστικό είναι αποτέλεσμα της «τραγική» πολιτικής της κυβέρνησης, τους τελευταίους 16 μήνες. Σε ότι αφορά στις συντάξεις, είπε πως «πέταξε το πουλάκι... και πάνε οι συντάξεις, πάνω από 1.300 ευρώ υπάρχει “κόφτης”...» και λέτε όπως «είναι πλούσιοι και ευνοούμενοι επειδή παίρνουν 1.300 ευρώ σύνταξη! Η πολιτική σας είναι τραγική μέσα σε αυτούς τους δεκαέξι μήνες», ενώ μίλησε για 15 παραμύθια και μύθους που έχει επιστρατεύσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος για να παραπλανήσει ότι το ασφαλιστικό του σύστημα είναι δίκαιο και επιφέρει ισονομία.

Δριμύτατη κριτική άσκησε και η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που επεσήμανε πως μόνον ο δεσμώτης θα είχε φέρει την ρύθμιση για το αφορολόγητο. «Ό,τι και να μας πείτε έχει πέσει το τελευταίο φύλλο συκής του γυμνού βασιλιά Τσίπρα», είπε και πρόσθεσε πως ο βασιλιάς του λαϊκισμού είναι ολόγυμνος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά ότι τσακίζει μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και πως με αυτά που κάνει θα κλείσουν ακόμη και τα μπακάλικα και τα καφενεδάκια στα χωριά. «Ώδινεν ΣΥΡΙΖΑ και έτεκεν τέρας», κατέληξε.

Για νομοσχέδιο «λαιμητόμο» για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, έκανε λόγο ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ, ο οποίος σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «έδωσε ρεσιτάλ ψευτιάς και υποκρισίας. Παρουσιάσατε το κώνιο ως νέκταρ... τις μειώσεις σε συντάξεις ως αυξήσεις». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξαπάτηση των πολιτών και πρόσθεσε ότι «ο χαρακτηρισμός Πινόκιο ίσως να μην μπορεί να αποδώσει την εξαπάτηση που κάνετε σε όλες τις ομάδες πολιτών». Κάλεσε το λαό να αντισταθεί, ζητώντας να βουλιάξει η Αθήνα για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το έκτρωμα και να σταματήσει το έγκλημα.

«Το νέο ασφαλιστικό είναι άδικο, άνισο και αναχρονιστικό», επεσήμανε ο εισηγητής του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας, που αποκάλεσε Χάρι Πότερ τον Αλέξη Τσίπρα. «Ακούσαμε περιχαρή τον κ. υπουργό να λέει ότι το 90% των συνταξιούχων προστατεύεται. “Ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που επανέφερε στις ράγες το ασφαλιστικό σώζοντας τις συντάξεις και ταυτόχρονα περικόπτοντας 1,8 δις” ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός στην Κ.Ο., όχι ριζοσπαστικό, μαγικό λέγεται ένα τέτοιο κόλπο! Μόνο ο Χάρι Πότερ θα μπορούσε να το κάνει! Όχι πολιτικοί! Όλοι θα επιθυμούσαμε να πούμε ευχάριστα πράγματα: επαναφορά των συντάξεων στο επίπεδο του 2009, μείωση των εισφορών κλπ. Όμως, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είμαστε όλοι λαϊκιστές», είπε.

Πολιτική υποκρισία καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων που ανέφερε πως οι μεγάλοι φόροι δεν φέρνουν μεγάλα έσοδα, αλλά λειτουργούν ως φοροδοτικό αντικίνητρο. «Αλλά εσείς μπακάλικα υπολογίζετε ότι αφού με συντελεστή Α οι εισπράξεις σας ήταν 10, με συντελεστή 2Α, οι εισπράξεις σας θα είναι 20, όμως δεν πάει έτσι. Όσο αυξάνετε τη φορολογία, τόσο θα μειώνονται τα φορολογικά έσοδα. Όσο κυνηγάτε με το μαστίγιο τον εργαζόμενο να πληρώσει, τόσο μεγαλύτερες τρύπες θα έχετε», είπε και πρόσθεσε: «Στύβετε
μια στυμμένη λεμονόκουπα και πιστεύετε ότι η λύση για να βγάλει περισσότερο χυμό, είναι να την πιέσετε ακόμη παραπάνω και όχι να βρείτε μια καινούρια. Αυτό ακριβώς κάνετε», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ