ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Συμβόλαιο ο λόγος της κυβέρνησης

Τσακαλώτος: Συμβόλαιο ο λόγος της κυβέρνησης
EUROKINISSI / ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Περισσότερες φωτιές άναψε, παρά έσβησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του ασφαλιστικού.

Ο υπουργός Οικονομικών που είχε διαμηνύσει με παραίτηση εάν το αφορολόγητο έπεφτε κάτω από τα 9.100 ευρώ και με τη νυχτερινή τροπολογία του το «βύθισε» στα 8.600 ευρώ, χαρακτήρισε το λόγο της κυβέρνησης «συμβόλαιο» και τόνισε ότι μια αριστερή κυβέρνηση κράτησε το μεγαλύτερο αφορολόγητο στην Ευρώπη.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για να στηρίξει την τροπολογία του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κρύβεται από την πραγματικότητα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει το αφορολόγητο στα ίδια σημεία με σήμερα. Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, όσοι έχουν από δύο παιδιά και πάνω ή δεν έχουν καμία
πρόσθετη επιβάρυνση ή θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση.

Στην ομιλία που προκάλεσε χειροκροτήματα στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και αποδοκιμασίες στα έδρανα της αντιπολίτευσης, στήριξε τον Γιώργο Κατρούγκαλο και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με τις θέσεις του ΔΝΤ.

«Πηγαίνω από αύριο στο Eurogroup για να παρουσιάσω τις θέσεις της κυβέρνησης. Όλοι οι θεσμοί συμφωνούν ότι έχουμε κάνει όσα έπρεπε», ανέφερε και πρόσθεσε πως η μόνη διαφωνία είναι η θέση του ΔΝΤ ότι το πλεόνασμα του 2018 δεν θα είναι 3,5 αλλά 1,5%. Και γι αυτό το ΔΝΤ ζητά τα έκτακτα μέτρα», είπε και απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης είπε:

«Εσείς τι λέτε; Η Eurostat έχει δίκιο ή το ΔΝΤ; Εμείς θα προτείνουμε τον μηχανισμό αυτόν και ζητώ την υποστήριξή σας. Υποστηρίζεται τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν ή όχι;».

Η θέση του ΔΝΤ, όπως είπε, είναι ότι εκτός από την πίεση για τον μηχανισμό πιέζει και τους Ευρωπαίους να δώσουν κάτι για το χρέος. «Η Γερμανία θέλει ένα μη εφικτό τρίγωνο: και συμφωνία και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να μη δοθεί λύση στο χρέος», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Στην επισήμανση του Γιάννη Βρούτση από τη ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έταξε αφορολόγητο 12.000 ευρώ, απάντησε με τα γνωστά του ευφυολογήματα, του τύπου αυτό ήταν «last year».

Όπως είπε, ανάμεσα στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου κάποια μύγα τσε- τσε πήγε στη Συγγρού και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να λέει για 12.000 ευρώ αφορολόγητο. «Αυτό ήταν υπόσχεση του Γενάρη», ανέφερε επί λέξει, λέγοντας μάλιστα, ότι ο λαός γνωρίζει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και έδωσε την απάντηση του.

«Παίρνετε από χθες το βράδυ με την τροπολογία μεσονυχτίου 200 εκατ., γκολ αυτοί σέντρα εμείς, άντε γεια κ. υπουργέ...», σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι τόνοι ανέβηκαν κι όταν στο βήμα ανέβηκε η Αλέκα Παπαρήγα με τον υπουργό Οικονομικών να της ζητά συγνώμη γιατί θα έπρεπε να απαντήσει στους βουλευτές που του επιτέθηκαν.

«Καλύτερα να απαντήσετε στον κόσμο που είναι συγκεντρωμένος, εμείς δεν παίζουμε θέατρο», αντέτεινε η Αλέκα Παπαρήγα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντά ότι η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αγωνία για αυτό τον κόσμο.

«Κάνετε προσπάθεια να γίνεται καλός ψαράς. Ρίχνετε δολώματα παντού. Αλλά ακόμη δεν έχετε δει αυτό που θα δείτε», ήταν το καυστικό σχόλιο της τέως γενικής γραμματέως του ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ