ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Πώς η αντίδραση Ερντογάν δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «χάθηκε στη μετάφραση»

Ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Πώς η αντίδραση Ερντογάν δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «χάθηκε στη μετάφραση»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Νάνσι Πελόζι ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η κυβέρνηση στρέφει τους «προβολείς» στα μηνύματα της λυσσαλέας αντίδρασης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και των ακραίων συμμάχων του, που εκδηλώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Κατά την κυβέρνηση, η αποκωδικοποίηση τους, εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ αποδομώντας το «ταμείο» που έκανε για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Στην κυβέρνηση αντιπαραβάλλουν τα αρνητικά σλόγκαν που επιστράτευσε η Κουμουνδούρου για τα αποτελέσματα των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ με την οξύτατη επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν:

«Για μέρες, έκαναν στο ΣΥΡΙΖΑ καραμέλα τους ισχυρισμούς ότι “ο Πρωθυπουργός πήρε χειροκρότημα, αλλά τίποτα συγκεκριμένο”, “δεν είπε για την Τουρκία”, “δεν έθεσε το ζήτημα των F16”, “απέτυχε στις ΗΠΑ”» αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση.

Η τακτική αυτή δεν είναι, όπως περιγράφεται από κυβερνητικά στελέχη, απλώς αποκαλυπτική για την τουρκική ενόχληση.

Ταυτόχρονα αποδεικνύει, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, ότι Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, χάθηκαν…στη μετάφραση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

«Εκείνα που ο κ. Ερντογάν κατάλαβε πολύ καλά, δεν τα κατάλαβε -ή έκανε πως δεν κατάλαβε- ο ΣΥΡΙΖΑ» τονίζουν δηκτικά από την κυβέρνηση.

Εντείνοντας την κριτική κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι οι μομφές που υιοθετήθηκαν ως αφήγημα την επαύριον της επίσκεψης και αμφισβητούσαν το θετικό πρόσημό της, καταρρίπτονται από το οργισμένο μοτίβο στο οποίο κινείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Πώς γίνεται να απέτυχε, να μην είπε τίποτα για την Τουρκία και να εξοργίζεται ο Ερντογάν, πώς γίνεται να μην ενίσχυσε τις ελληνικές θέσεις και να κάνουν τόσο οργίλες δηλώσεις οι Τούρκοι, μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν», διερωτώνται κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, μάλιστα, επαναφέροντας στη δημόσια σφαίρα ένα καρέ τοποθετήσεων, επιδιώκουν να αναδείξουν το αντιπολιτευτικό οφσάιντ του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζουν την ανακοίνωση, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε γιατί, όπως αναφερόταν, ο πρωθυπουργός δεν έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία και ότι «η όποια επικοινωνιακή και συμβολική αξία της επίσκεψης δεν μπορεί να συγκαλύψει την αποτυχία της στρατηγικής του προβλέψιμου και δεδομένου "συμμάχου"».

Στη «λίστα» της αποτυχημένης στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την κυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται και το πολιτικό unfair στο οποίο προέβη πριν από μερικές ημέρες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ είχε υποστηρίξει ότι ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε στις ΗΠΑ για την αναφορά του σε έναν αναθεωρητισμό χωρίς «ονοματεπώνυμο», καθώς δεν τόλμησε να αναφέρει την Τουρκία, αλλά και ότι «απέσπασε το χειροκρότημα των βουλευτών επειδή ήταν διασκεδαστικός».

Τη σκυτάλη από τον Πάνο Σκουρλέτη πήρε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος είχε συνοψίσει τις επικρίσεις του για το πρωθυπουργικό ταξίδι στη φράση:

«Απέτυχε στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, εκτός αν ο σκοπός είναι να αγοράζουμε όπλα».

Από την κυβερνητική αναδρομή στο παρελθόν δεν απουσιάζουν και οι δημόσιες αναφορές του πρώην υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Νίκου Κοτζιά. Ο κ. Κοτζιάς ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός «έδωσε ότι του ζητούσαν, με αντάλλαγμα φωτογραφίες προεκλογικής χρήσης» και «δεν είπε τη λέξη Τουρκία».

Σε αυτό το φόντο από την κυβέρνηση σημειώνουν δηκτικά πως:

«Οι Τούρκοι άλλα κατάλαβαν και γι΄ αυτό αντιδρούν με αυτό τον τρόπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ