ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλή Τσαβούσογλου: Δεν μπλοφάρουμε, θα τραβήξουμε το σχοινί για αποστρατιωτικοποίηση στο Αιγαίο

Απειλή Τσαβούσογλου: Δεν μπλοφάρουμε, θα τραβήξουμε το σχοινί για αποστρατιωτικοποίηση στο Αιγαίο
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP Photo/Arnulfo Franco

Με ανάληψη τουρκικής δράσης στο Αιγαίο αναφορικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου απείλησε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Τα νησιά δόθηκαν υπό όρους. Αν η Ελλάδα που επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο δεν συμμορφωθεί θα πάμε τα πράγματα παραπέρα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σήμερα Πέμπτη, εν πτήσει κατά την επιστροφή του από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο η αλλαγή από την Ελλάδα του καθεστώτος των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των συμφωνιών ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Όποιον λόγο και αν επικαλεστεί η Ελλάδα, ο λόγος αυτός δεν ισχύει. Ποιοι είναι οι όροι; Δεν θα εξοπλίσει αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα τα εξοπλίζει από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν σταματήσει θα ανοίξει η συζήτηση για την κυριαρχία. Σαφώς και ξεκάθαρα...» ανέφερε.

Συνεχίζοντας προσέθεσε:

«Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Τα νησιά δόθηκαν υπό όρους. Αν η Ελλάδα που επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο δεν συμμορφωθεί θα πάμε τα πράγματα παραπέρα. Τα περί επεκτατικής πολιτικής της Τουρκία, ότι εποφθαλμιά τα εδάφη μας, είναι λόγια κενά που δεν πρέπει να λέγονται. Στην πραγματικότητα, τα βήματα που κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία».

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι σημαντικό στην πράξη, δεν μπορούμε πούμε ας κάνουν ό,τι θέλουν. Όσο δεν σταματάμε την παραβίαση θα τρέχουμε» (πίσω από τις εξελίξεις) δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστρεψε τα βέλη του και κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες κατηγόρησε ότι δεν ακολουθούν πολιτική ισορροπιών: «Το είπαμε ανοικτά στις Ηνωμένες Πολιτείες: Τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο υπάρχει μία πολιτική ισορροπιών… Εμείς διαπιστώνουμε ότι υπάρχει παρέκκλιση από αυτή την ισορροπία. Το είπαμε αυτό και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπλίνκεν, και προειδοποιήσαμε».

Δεν έκρυψε, τέλος, την ενόχλησή του για την άυξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα: «Παρ’ όλο που οι Αμερικανοί λένε ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση δεν διαφεύγει της προσοχής μας».

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για Αιγαίο

Επιστολή στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έστειλε η Ελλάδα, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει στην επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά )(του Ανατολικού Αιγαίου) είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους» με βάση τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947) είναι «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι».

Διβάστε αναλυτικά: Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ αποδομεί τις αιτιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ