ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Όσο επιδίδονται οι γείτονες σε λεονταρισμούς, τόσο εκτίθενται

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Όσο επιδίδονται οι γείτονες σε λεονταρισμούς, τόσο εκτίθενται
«Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το ανιστόρητο και το αδιέξοδο. Εμείς μένουμε ανοιχτοί στο διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα διεθνοποιούμε τα δίκαιά μας» Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  ο οποίοςε πραγματοποιεί αυτή την ώρα την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους, δεχόμαστε έτσι από γείτονες νέους λεονταριασμούς αλλά όσο αυτοί απειλούν, εκτίθενται. Αυτοί επιλέγουν να σταθούν απέναντι στο διεθνές δίκαιο και το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το ανιστόρητο και το αδιέξοδο. Εμείς μένουμε ανοιχτοί στο διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα διεθνοποιούμε τα δίκαιά μας».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στις αιτιάσεις της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης στα νησιά του Αιγαίου:

«Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, το ανιστόρητο και τελικά το αδιέξοδο. Αντίθετα μένουμε ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα σημαίνει ότι δεν θα δημοσιοποιούμε στα διεθνή φόρα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στην περιοχή μας».

Για τη επεισόδια στο ΑΠΘ και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη στάση που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει: Ή με τη γνώση και την ελευθερία, ή με τις κουκούλες και τη βία. Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα; Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η δική μας απάντηση στο γκρέμισμα των βιβλιοθηκών είναι το χτίσιμο της νέας παιδείας, της τριτοβάθμιας παιδείας. Χθες μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς οι οποίοι προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.Όσοι θέλουν να ξανάμπουν με βαριοπούλες και να τα κάνουν τα γυαλιά - καρφιά η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει γι’ αυτό, γιατί οσοι αναζητούν αίμα και ήρωες δεν θα το βρουν σε συλλογικότητες με το αποκαλυπτικό όνομα "ανομία"», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας

Ο πρωθυπουργός επέκρινε, εξάλλου, τον ΣΥΡΙΖΑ και για όσα είχε προσάψει στην κυβέρνηση αναφορικά με τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

«Όσοι φωνασκούσαν τότε κατά των συμφερόντων, αποκάλυψαν τώρα τα δικά τους συμφέροντα. Η κυβέρνηση είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται. Θυμάστε όλοι σας τα μεγάλα λόγια, τα οποία ακούστηκαν για τα υπερέσοδα, τα υπερκέρδη των εταιρειών ρεύματος και την αμηχανία που προκαλέσαμε σε κάποιους όταν ανακοίνωσα ότι αυτά θα φορολογηθούν σε ποσοστό 90%. Στο Νταβός η Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε την συγκεκριμένη επιλογή να τη μιμηθούν κι άλλα κράτη και χθες η ελληνική Βουλή την ψήφισε, αλλά μόνο με τις ψήφους των βουλευτών μας», δήλωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Έως τα μέσα Ιουνίου η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την καταβολή αναδρομικών ρεύματος στους καταναλωτές

Παράλληλα, όπως είπε, «σε λίγες μέρες, εκτιμούμε μέχρι τα μέσα Ιουνίου, θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, ώστε να καλυφθεί αναδρομικά το 60% των πρόσθετων ανατιμήσεων στο ρεύμα, όπως έχουμε δεσμευτεί και αυτές οι εκπτώσεις θα αυξάνονται μιας και απλώνονται πλέον σε πάρα πολλούς, στους περισσότερους, ανεξαρτήτως της κατανάλωσης τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ