ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Θερμό" επεισόδιο στη Βουλή για την ονομασία της ΠΓΔΜ

"Θερμό" επεισόδιο στη Βουλή για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της ονομασίας των γειτονικών Σκοπίων και περίπου δύο μήνες μετά το «ολίσθημα» Μουζάλα που αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία», ανεβάζοντας στα κεραμίδια τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, το θέμα αυτό δεν φαίνεται να κλείνει, το αντίθετο παραμένει ανοιχτό μέχρι νεωτέρας.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να απέφυγε τη «θυσία» Μουζάλα που τόσο επίμονα του ζητούσε ο Πάνος Καμμένος κι ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής να αναγνώρισε «σφάλμα» μετά το σάλο που προκλήθηκε, υπάρχουν ωστόσο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν δείχνουν να απορρίπτουν το όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια.

Οι περισσότεροι άλλωστε, θυμούνται τον Μάκη Μπαλαούρα να τάσσεται στο πλευρό του Γιάννη Μουζάλα αλλά και υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης, που θα μπορεί να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Το Μέγαρο Μαξίμου τότε άδειασε το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι η θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας είναι σαφής, γνωστή και εκπεφρασμένη.

Ενδεικτικό ωστόσο, του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι ένα επεισόδιο, στο εντευκτήριο της Βουλής, πριν από δύο ημέρες, μεταξύ της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου από την Ένωση Κεντρώων και της Νίνας Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορμή στάθηκε η απάντηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από το λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος υποστήριξε από το βήμα της Βουλής πως σε συνομιλία του με πρεσβευτή μεγάλου –όπως είπε- κράτους, εκείνος του είπε πως και ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί τη σύνθετη ονομασία, να υπάρχει δηλαδή η λέξη «Μακεδονία».

Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου αντέδρασε όταν η Νίνα Κασιμάτη από το βήμα της Βουλής θύμισε την απόφαση που έχει ληφθεί να αποκαλείται το γειτονικό κράτος Fyrom μέχρι να επιλυθεί η διαφορά που έχει ανακύψει σχετικά με την ονομασία, παραπέμποντας μάλιστα, στην ομιλία της στην Εαρινή Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και η «κόντρα» τους συνεχίστηκε και στο εντευκτήριο της Βουλής.

Παρουσία δέκα περίπου βουλευτών και συνεργατών τους, η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων σχολίασε πως την πλησίασε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και της ανέφερε πως «καλά τα είπε».

Το επεισόδιο δεν είχε συνέχεια με τη Νίνα Κασιμάτη που τάσσεται αναφανδόν κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία», να αποχωρεί.