ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Ακατάλληλος συνομιλητής ο Μητσοτάκης

Ερντογάν: Ακατάλληλος συνομιλητής ο Μητσοτάκης
Από τη συνάντηση των κ.κ. Ερντογάν και Μητσοτάκη, στις 13 Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη με φόντο τον Βόσπορο (AP Photo/Burhan Ozbilici, File)

Επιμένει στην εμπρηστική ρητορική ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακατάλληλο συνομιλητή

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εν πτήσει κατά την επιστροφή του από ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:

«Σταματήσαμε τον στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα; Το εξηγήσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι λέμε στην Ελλάδα "συμμορφώσου". Δεν συμμορφώνεσαι, οπότε κι εμείς καταργήσαμε το Συμβούλιο Στρατηγικού Διαλόγου. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Επειδή συνομιλώ με ανθρώπους που ασκούν πολιτική με προσωπικότητα. Θα μιλήσουμε, θα φάμε, θα συμφωνήσουμε να μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας, θα το υποσχεθείς... Δεν γίνεται να περάσουν 15 μέρες και μετά να πας στις ΗΠΑ, να μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Θα πέσεις σε αυτό το σημείο για το χειροκρότημα. Συγγνώμη! Δεν γίνεται τίποτα με αυτούς. Τόσοι εξοπλισμοί κ.λπ. κ.λπ. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα με αυτούς που συμπεριφέρονται έτσι».

Συνεχίζοντας είπε:

«Ένα μας μένει να κάνουμε: Είμαστε φίλοι με όσους είναι φιλικοί απέναντί μας. Αλλά να ξέρουν καλά ότι σε όσους μας αντιμετωπίζουν ως εχθρούς τους κάνουμε συμπεριφερόμαστε ανάλογα».

«Θερμό» καλοκαίρι και στο Αιγαίο

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος επιτίθεται κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις επιτυχημένες επαφές του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Προ ημερών, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει πως «δεν αναγνωρίζει πλέον» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ παράλληλα η Άγκυρα επιδίδεται σε «μπαράζ» προκλήσεων.

Οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά συνεχίζονται, οι μεταναστευτικές ροές ενισχύονται ενώ η Τουρκία αποφάσισε χθες να… βγάλει για έρευνες και το Τσεσμέ.

Μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας στον απόηχο των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν εξέπεμψε από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και τη συζήτηση του με τον Πρόεδρο του Φόρουμ, Borge Brende, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα “διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ