ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιράν: Έδεσε στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς το ένα τάνκερ – Πληροφορίες για κατάσχεση του φορτίου του

Ιράν: Έδεσε στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς το ένα τάνκερ – Πληροφορίες για κατάσχεση του φορτίου του
AP Photo/Thanassis Stavrakis (Φωτογραφία αρχείου)

Σημαντικές εξελίξεις τη Δευτέρα στην υπόθεση κατάσχεσης των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στο Ιράν, με την ΕΡΤ να μεταδίδει ότι ένα εκ των τάνκερ, «Prudent Warrior» ήδη έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ, ενώ το «Delta Poseidon» παραμένει στη θέση του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί μετάγγιση του πετρελαίου – φορτίου του.

Σημειώνεται πως από το υπουργείο Ναυτιλίας έχει γίνει έντονη σύσταση στα υπό ελληνικής σημαίας πλοία κατά τον διάπλου τους σε Περσικό κόλπο, στενά Ορμούζ, κόλπο Ομάν, να πλέουν κατά το δυνατόν εκτός υδάτων αρμοδιότητας Ιράν.

Σύμφωνα με τις οικογένειες των Ελλήνων ναυτικών, όλοι φαίνεται πως είναι καλά ενώ τους επιστράφηκαν τα κινητά τηλέφωνα και μπορούν να κινούνται ελεύθερα πάνω στα πλοία.

Πάνω στα δύο πλοία παραμένουν ομάδες φρούρησης με περίπου 8 ενόπλους.

«Είμαστε σε τακτική επαφή με τον πλοίαρχο. Τα μέλη των πληρωμάτων είναι καλά στην υγεία τους. Τα κινητά τους τηλέφωνα, που τους είχαν αφαιρεθεί, τους επιστράφηκαν, και τους επετράπη μέσα στο Σαββατοκύριακο να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους και τους εργοδότες τους» αναφέρει διευθυντικό στέλεχος της ναυτιλιακής εταιρείας Polembros Shipping.

Νωρίτερα, η μητέρα ενός ναυτικού μίλησε στον ΣΚΑΪ αφού κατάφερε να επικοινωνήσει με τον γιο της.

«Δεν είναι εύκολο να είσαι στη δουλειά σου και ξαφνικά να εισέρχονται δύο ελικόπτερα με 18 ένοπλους», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Ελπίδα Βεβάκη.

Μεταφέροντας τις περιγραφές του γιου της, είπε ότι στην αρχή η κατάσταση ήταν τρομακτική, καθώς οι ναυτικοί δεν ήξεραν τι συνέβαινε και για ποιοι ήταν αυτοί που εισέβαλαν στο δεξαμενόπλοιο.

«Οι Ιρανοί τους είπαν ότι δεν θέλουν να τους πειράξουν και να τους κάνουν κακό και πρόσθεσαν ότι "εμείς για άλλο λόγο ήρθαμε"», σημείωσε.

Ωστόσο, τώρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί.

«Την επόμενη μέρα τους έδωσαν πίσω τα κινητά τους τηλέφωνα, τους άφησαν να κινούνται ελεύθεροι και έμειναν οι μισοί από αυτούς που είχαν ανέβει πάνω», επισήμανε η κ. Βεβεάκη.

Η Γαλλία καταδικάζει την πειρατεία

Η Γαλλία καταδίκασε την πειρατεία καταγγέλλοντας «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και καλεί το Ιράν να απελευθερώσει άμεσα το πλήρωμα και τα πλοία.

Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα», προσθέτοντας: «Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία».

«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς» καταλήγει η ανακοίνωση.

Παρέμβαση Κομισιόν

Την έντονη «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές εξέφρασε νωρίτερα την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ενέργεια της Τεχεράνης.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Στάνο.

«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».

Βρετανία: Απαράδεκτη η κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν

Η κατάσχεση των τάνκερ έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ» ήταν η απάντηση του Φόρεϊν Όφις στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το Σάββατο.

«Πειρατεία» καταγγέλλει η Αθήνα

«Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού, «το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ξεκαθάρισε ότι τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, «σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία».

Διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη

Άμεσα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

«Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο γενικός γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν», επισημαίνεται.

Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα, όπως σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ: «Νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

»Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

»Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

»Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

»Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ