ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα στη ΝΔ, ικανοποίηση για την παρουσία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα στη ΝΔ, ικανοποίηση για την παρουσία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
INTIME NEWS (Φωτογραφία αρχείου)

Προβάδισμα 8,5 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της εταιρείας Alco, με το κυβερνών κόμμα να καταγράφει άνοδο για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, βάσει συμπερασμάτων της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, η ΝΔ συγκεντρώνει 31,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,6%, ενώ τρίτη δύναμη είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,7%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 4,6% και το ΜέΡΑ25 με 3,5%.

Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων που αγγίζει το 12,5%.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει θετικό ποσοστό 37%, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο 29% και ο Νίκος Ανδρουλάκης στο 27%. Ακολουθούν Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος με 19%, 17% και 10% αντίστοιχα.

Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό» το 36% απαντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 25% τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 32% απαντά «κανέναν».

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Στην ερώτηση «εκτιμάτε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν και η ομιλία στο Κογκρέσο βοηθούν πολύ, αρκετά, λίγο, ή καθόλου την ασφάλεια της χώρας, οι πολίτες απαντούν 30% «αρκετά», 16% «πολύ» και 14% «λίγο» ενώ το 29% εκτιμά ότι δεν βοήθησε καθόλου.

Παράλληλα, για το αν θα συνεχιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας, το 69% πιστεύει ότι θα συνεχιστούν, το 18% διαφωνεί, ενώ 13% απάντησε «δεν ξέρω».

Αναφορικά με τα ζητήματα της ακρίβειας, το 42% των ερωτηθέντων σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες η οικογένειά τους έχει περιορίσει αρκετά την κατανάλωση βασικών αγαθών ενώ το 17% απαντά ότι την έχει περιορίσει «πολύ». 29% λέει «λίγο» και μόλις 11% απαντά ότι δεν έχει περιορίσει καθόλου την κατανάλωση βασικών αγαθών.

Για το κατά πόσο θα βοηθήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης για το ηλεκτρικό ρεύμα, το 31% απάντησε «καθόλου», το 35% «λίγο», το 19% «αρκετά» και το 2% «πολύ». Στο 13% η απάντηση «δεν ξέρω».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων από τις 23 έως 28 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ