ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ΗΠΑ προτρέπουν την Τουρκία να συνεχίσει το διάλογο για την Ανατ. Μεσόγειο

Οι ΗΠΑ προτρέπουν την Τουρκία να συνεχίσει το διάλογο για την Ανατ. Μεσόγειο
AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν είχε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συνέχιση του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση των διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης για την Ουκρανία, την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και για την τήρηση των γραμμών εκεχειρίας στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν συζήτησε με τον Ιμπραχίμ Καλίν «τη συνεχιζόμενη υποστήριξη (σ.σ. των ΗΠΑ και της Τουρκίας) στην Ουκρανία ενόψει της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας, καθώς και τις αντίστοιχες προσπάθειές τους να επιτρέψουν στις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές».

Την ίδια ώρα, ο κ. Σάλιβαν εξέφρασε την υποστήριξή του στις συνεχιζόμενες απευθείας συνομιλίες της Τουρκίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την επίλυση των ανησυχιών σχετικά με τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, την οποία οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά.

Επανέλαβε επίσης τη σημασία της αποφυγής κλιμάκωσης στη Συρία για τη διατήρηση των υφιστάμενων γραμμών κατάπαυσης του πυρός και την αποφυγή περαιτέρω αποσταθεροποίησης.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση τονίζει:

«Τέλος, ο κ. Σάλιβαν προέτρεψε τη συνέχιση του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση των οποιαδήποτε διαφωνιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Μετά από το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την επιτυχημένη ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Τούρκος πρόεδρος και η κυβέρνησή του εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τα αποτελέσματα των επαφών στις ΗΠΑ.

Και αυτό, γιατί από πλευράς του πρωθυπουργού δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιλέξει να ακολουθήσει το δρόμο της επιθετικής ρητορικής, επιτιθέμενος σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ακατάλληλο συνομιλητή».

«Σταματήσαμε τον στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα; Το εξηγήσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι λέμε στην Ελλάδα "συμμορφώσου". Δεν συμμορφώνεσαι, οπότε κι εμείς καταργήσαμε το Συμβούλιο Στρατηγικού Διαλόγου. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Επειδή συνομιλώ με ανθρώπους που ασκούν πολιτική με προσωπικότητα. Θα μιλήσουμε, θα φάμε, θα συμφωνήσουμε να μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας, θα το υποσχεθείς... Δεν γίνεται να περάσουν 15 μέρες και μετά να πας στις ΗΠΑ, να μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Θα πέσεις σε αυτό το σημείο για το χειροκρότημα. Συγγνώμη! Δεν γίνεται τίποτα με αυτούς. Τόσοι εξοπλισμοί κ.λπ. κ.λπ. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα με αυτούς που συμπεριφέρονται έτσι» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ